Űrkutatás

2019.04.09. 18:00

Hosszúra nyúlik a kínai holdjáró szolgálata a sötét oldalon

A holdjáró, amely a Kármán Tódorról elnevezett Von Karman kráternél végez kutatásokat, eddig 170,92 métert tett meg a Hold sötét oldalán.

Forrás: Shutterstock

Három hónaposra tervezett élettartamánál hosszabban dolgozik a Hold sötét oldalán a Jáde Nyúl 2 kínai holdjáró, amely április 9-én ismét munkába állt több napig tartó alvó állapotot követően – közölte kedden a kínai űrkutatási hivatal.

A Jáde Nyúl 2 április 2. és április 8. között „déli pihenőt” tartott, mivel ebben az időszakban a Hold felszínének hőmérséklete szélsőségesen magas volt, hétfőn azonban folytatta kísérleteit.

A holdjáró, amely a Kármán Tódorról elnevezett Von Karman kráternél végez kutatásokat, eddig 170,92 métert tett meg a Hold sötét oldalán

- közölték a kutatók.

A holdjáró a Csang'o-4 űrszonda fedélzetén érkezett meg január 3-án a Hold Földről sosem látható oldalára az első olyan kutatási programban, amely a Hold sötét oldalának felfedezésére indult.

A 135 kilós Jáde Nyúl 2-t felszerelték a felszín alá hatoló radarral a felszín közeli struktúrák kitapogatására és infravörös spektrométerrel a Holdon található anyagok összetételének elemzésére.

Két panorámakamerájával nagyfelbontású színes fotókat tud készíteni, az elsőket egy héttel érkezése után már el is küldte a földi irányító központba.

A Jáde Nyúl 2 automatikusan helyezi magát alvó vagy éber állapotba a napfény mennyiségétől függően. Ezt az automatizmust azért kellett beépíteni, mert a Hold túloldalán lévő eszközzel sokkal nehezebb a kapcsolattartás, mint az innenső oldalival.

A kínai holdkutatási program nemzetközi együttműködésben valósul meg. A misszió négy tudományos programjának műszereit holland, német, svéd és szaúd-arábiai kutatók fejlesztették.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!