Megújulás

2021.07.24. 13:33

Így varázsolhat hangulatos oázist a kertjéből

Nem kell sok hozzá, hogy egy teljesen átlagos kert gyorsan megújuljon.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Minél nagyobb a meleg, annál több időt töltünk a kertben, legalábbis a legtöbben, akik rendelkezünk kerttel, ezt tesszük. Kivéve persze, ha egész egyszerűen nem jó a kert hangulata és ahelyett, hogy oázisélményt nyújtana, inkább mindenféle rossz érzést kelt. Ilyenkor egyszerűbb bemenekülni a klimatizált házba és elfelejteni a kihasználatlan kertet – írja a Lakáskultúra.

A hibák

Egy kert akkor rossz, ha a hangulata rossz: nem kell tökéletesen ápoltnak és dísznövényekkel burjánzónak lennie ahhoz, hogy szeressük. Általában az szokott lenni a baj, hogy a háztulajdonosoknak nincsen koncepciójuk a kerttel kapcsolatban. Ez abban mutatkozik meg, hogy összevissza elrendezve találunk füvet, komposztálóhelyet, dísznövényeket és kisebb zöldségültetvényeket. Na de hova üljön le az ember egy ilyen összevisszaságban? Ezért fontos, hogy kertnek legyen egy olyan fókuszpontja, ahol szeretnénk majd tartózkodni és ennek megfelelően alakítsuk ki az egész telket.

A megoldás

Ha első körben kitaláljuk, hogy hova fogjuk tenni a kerti bútorokat, grillezőhelyet, vagy bármit, ami számunkra oázishangulatot kelt, akkor már beljebb vagyunk. A zöldségágyást például nem ide fogjuk telepíteni, hiszen a kis helyünk köré tesszük azt, ami a legmutatósabb. Nyilván az is elegendő, ha beszerzünk kényelmes kerti bútorokat, azaz elfelejtjük a ronda műanyagszékeket, de igazából nem árt valami különlegességet is vinni a hangulatba. Nem túl drága például kialakítani egy pici mesterséges tavat, vagy minimedencét kőből, vagy akár egy kis szökőkutat. Ha megvalósítunk valami ilyesmit, akkor máris megvan az oázisunk központja.

A kert hangulata

A kertünk lehet rendezett, vagy akár vadregényes is, ezt mi döntjük el. Ha attól nyugszunk meg, hogy rendezett alakzatokban virágzanak a dísznövényeink, akkor például adjunk arra, hogy a kerti út is jól kialakított legyen és szép világításról is gondoskodjunk. Ilyen esetben ne rontsuk el a letisztult látványt kerti törpékkel, vagy fémkacsákkal.

Ha azonban a lelkünk mélyén bohémak vagyunk, akkor szedjük elő a színes textileket, fényfüzéreket és igen, a kerti törpéket is. Egy átlagos külvárosi kertből, pláne ha van pár magasabb növényünk, így egy pár órás befektetéssel meseországot hozhatunk létre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!