páratlan felfedezés

2020.08.30. 07:15

Indiából érkezett majmokat tartottak házi kedvencként gazdag egyiptomiak

A lengyel régészek által feltárt állattemetőben talált kicsiny majmokat gondosan, alvó kisgyermek pózában helyezték a sírba.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Danny Ye

Indiából érkeztek az ókori Egyiptomba azok a majmok, amelyeknek a maradványaira egy kétezer éves állattemetőben bukkantak lengyel régészek.

A házi kedvencként tartott majmok maradványait Berenice ókori kikötő állattemetőjében tárták fel néhány éve. A kicsiny állatokat gondosan, „alvó kisgyermek” pózában helyezték a sírba. Eddig úgy vélték, hogy a majmok egykoron a térség őshonos állatai lehettek.

A Lengyel Tudományos Akadémia Poznanban lévő Régészeti és Etnológiai Intézetének kutatói háromdimenziós szkennereket használva összevetették a maradványokat más állatok csontjaival és megállapították, hogy Indiából származó rézuszmajmoktól származnak.

„Ez egy páratlan felfedezés. Mindeddig senki nem talált indiai majmoktól származó maradványokat afrikai régészeti lelőhelyeken. Érdekes, hogy az ókori írásos források sem tesznek említést ilyen gyakorlatról” – közölte Marta Osypinska, az intézet zooarcheológusa.

Amikor Egyiptomot a római birodalomhoz csatolták kétezer éve, gazdag rómaiak állomásozhattak Berenice-ben, amely a birodalom egy távoli előőrse volt az első és második században. Ezek az emberek különböző állatok társaságában akarták tölteni idejüket, köztük voltak a majmok is – magyarázta a kutató.

A majmokat oldalukra fordítva temették el, mancsukat fejük mellé helyezték és egyiket letakarták gyapjúszövettel. Az egyik majom fejéhez két nagy kagylót helyeztek el, az egyik az Indiai-óceánból vagy Délkelet-Afrikai partjairól származik – derítették ki a kutatók.

Az állatok mindkét oldalán találtak amforamaradványokat, az egyikben textilmaradványokat, a másikban egy malac csontvázát és mellette három kismacskáét.

Az első században ez az egyiptomi kikötőváros fontos központja volt a Közel-Kelettel, Fekete-Afrikával és Indiával folyó kereskedelemnek.

A rézuszmajmokon kívül megtalálták egy kisebb parókás makákó maradványait is, amely szintén Indiában őshonos.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!