ősi civilizáció

2018.07.05. 11:57

Inka tömegsírt tártak fel Peruban

24 mumifikálódott testet találtak egyetlen sírban, köztük egy valószínűleg magas ragú személyt, aki mellett értékes temetkezési ajándékok voltak.

Archaeologists from the Pucllana museum work at Huaca Pucllana ancient pre Inca site, in Miraflores district, Lima, on October 20, 2010. Archaeologists have unearthed four mummies that could be as old as 1,600 years, at ruins in Peru's capital that apparently hold a crypt of a prominent person for the ancient Wari people, researchers said Wednesday. "It is very likely that the bodies found inside were children who were placed there as an offering, and to accompany the prominent person," she added.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: CRIS BOURONCLE

Inka tömegsírt tártak fel perui régészek a dél-amerikai ország csendes-óceáni partvidékén fekvő Lambayeque megyében.

Az ásatáson 24 mumifikálódott testet találtak egyetlen sírban, amelyben temetkezési ajándékok, kerámiák, gabonafélék és finoman szőtt ruhák is voltak – számolt be róla szerdán Luis Villacorta, a kulturális örökségügyi miniszterhelyettes.

A sírra a 26 piramisáról híres Túcume archeológiai helyszínen folyó ásatáson bukkantak. A régészek szerint az új felfedezés segíthet pontosítani az egykori inka civilizáció kiterjedését.

Az Inka Birodalom, Dél-Amerika nyugati részén, a mai Ecuador, Peru, Bolívia és Chile területén virágzott a 13. és 16. század között.

A feltárást követően a laboratóriumban folytatódik a munka: a szakemberek többek között a textíliák anyagát vizsgálják a pontos kormeghatározáshoz.

Jose Manuel Escudero régész elmondta: az egyik múmia egykor magas ragú személy lehetett, mivel értékes temetkezési ajándékokat találtak a teste mellett.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP/Cris Bouroncle

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!