igazi ritkaság

2019.01.26. 11:28

Ismét született egy kis vombat hazánkban

Vombat született a Fővárosi Állat- és Növénykertben – közölte az intézmény szombaton.

Feeding with a baby bottle of a young wombat Australia. Biosphoto / Cyril Ruoso

Fotó: Biosphoto

A közlemény szerint a nőstény vombat, Molly erszényében növekvő apróság tavaly ősszel születhetett, de eddig csak éjjellátó kamerával sikerült megfigyelni.

A kicsi már a negyedik Budapesten született vombatkölyök, ami kimagasló szakmai eredménynek számít, hiszen az európai állatkertek közül eddig csak hét intézményben születtek ilyen éjszakai erszényesek, bő száz év alatt összesen tizenhat egyed – írták.

A kölyök korát az állatkerti szakemberek nagyjából félévesre becsülik. Ennél a fajnál vemhességi idő nagyjából egy hónap, vagyis elég rövid, ahogy az erszényeseknél általában. Az aprócska újszülött szinte embriószerűen fejletlen,

megszületése után fejlődése hónapokig a biztonságot nyújtó erszényben folytatódik.

Közben kinő a szőre, kinyílik a szeme, és általában hathónapos korára, de mindenképpen

az ötödik hónap eltelte után végre ki is néz az erszényből, majd újabb hetek telnek el, amíg néhány lépés erejéig kimerészkedik onnan.

Azt még nem tudni, hogy az állatkerti tenyészpár, Molly és Wally negyedik kölyke milyen nemű, így egyelőre nevet sem kapott.

A közlemény szerint az Ausztráliában őshonos erszényesek rendkívül ritkán láthatók állatkertekben: hazájukon kívül csak tizennyolc ilyen intézményben tartanak vombatokat.

Borítókép: ezt a fiatal vombatot ugyan őshonos hazájában, Ausztráliában etetik, de előbb-utóbb pontosan ilyen helyzetbe kerül majd Molly és Wally kölyke is hazánkban

AFP / Biosphoto / Cyril Ruoso

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!