azért még van sofőrje

2018.08.27. 14:25

Japánban elindult az első önvezető taxi

A 2020-as nyári olimpián és a paralimpián már teljes üzemmel szeretnék működtetni a rendszert.

Venture company ZMP, which manages automobile driving skills, and Hinomaru Kotsu Co., Ltd, a leading taxi company, start a demonstration experiment of an automatic driving taxi with ordinary passengers in Tokyo on August 27, 2018. It is the world‘s first time that a taxi runs on public roads by automatic driving. Both companies aim at commercialization of a fully automatic operation of unmanned by the end of 2020 to verify the issues for practical implementation. Using a minivan equipped with a ZMP automatic operation system such as a sensor, it will make 4 round trips a day 5.3 kilometers between Otemachi and Roppongi commercial buildings in Tokyo until September 8. Starting, stopping and turnings are automatic, but a driver and an assistant ride for safety. ( The Yomiuri Shimbun )

A szeptember 8-ig tartó első próbaműködés alatt már fizető utasokat szállít a vállalkozás, amelyet egy vegyesvállalat és egy taxis cég indított. A ZMP autonóm technológiát fejlesztő vállalat és a Hinomaru Kocu taxivállalat egy érzékelőkkel és más automata technológiával felszerelt mikrobuszt állított forgalomba az egymástól 5,3 km távolságban fekvő tokiói Otemacsi és Roppongi negyed között.

Az újfajta taxi egyedül indul, áll meg és kanyarodik, de a biztonság kedvéért sofőrje is van. Az utasok egy okostelefonos alkalmazáson keresztül fizetnek, egy útra 1500 jent (3800 forint).

Az önvezető taxikkal a japán főváros súlyos taxisofőr- és taxihiányát szeretnék kiváltani. Erre a szolgáltatásra a szintén munkaerőgondokkal küzdő vidéken is nagy lenne a kereslet.

Borítókép: KUNIHIKO MIURA / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!