különleges ünnep

2018.11.15. 08:30

Jesolói homokból készül a vatikáni betlehem

Az öt méter magas, 15 méter széles és 8 méter hosszú piramisból művészek faragják majd ki a látványos betlehemet.

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Andrea Ronchini

A homokot Rómába szállítása előtt megáldotta Francesco Moraglia velencei pátriárka – közölte az Il Messaggero római napilap.

Jesolo így mutatja meg a világnak a homokból készült betlehemi jászol tradícióját. A város tengerpartján 16 éve készítenek betlehemes figurákat homokból a karácsonyt megelőző időszakban. Az idei Szent Péter téri betlehem elkészítésében egy amerikai, egy orosz, egy holland és egy cseh művész is részt vesz.

A tervek szerint december 7-ig elkészül, másnap felavatják, majd felkapcsolják a karácsonyfa fényeit. Az idei fenyő Friuli-Venezia Giulia tartományból érkezik.

Miután Róma város karácsonyfája tavaly gúnyolódás tárgyává vált silány minősége miatt, a Netflix online videószolgáltató idén úgy döntött, pénzzel segíti a rómaiakat, hogy ezúttal „luxus karácsonyfájuk” legyen – közölte szerdán a La Repubblica című napilap. Az ismert tartalomszolgáltató 376 ezer eurót (120 millió forint) adományoz a fenyőfára.

A fenyőt a tervek szerint 100 különböző gömb díszíti majd, melyeken a Netflix sorozatainak legkedveltebb főszereplői lesznek láthatóak. A cég ajánlatának elfogadásával Róma követi más európai városok példáját, melyek szponzort keresnek saját karácsonyfájuk felállításához.

Rómának már a felállításakor elszáradt tavalyi karácsonyfáját sokan egy „gigantikus vécékeféhez” hasonlították csupasz ágai miatt és spelacchiónak (ütött-kopott) csúfolták. Virginia Razzi főpolgármester szerint a kivágásnál és a szállításnál sikerülhetett félre valami, mert amikor a dél-tiroli Fiemme-völgyben kiválasztották a fenyőt, az nagyon szép és tömör volt. Róma önkormányzata 48 ezer eurót (15 millió forint) fizetett azért, hogy a fővárosba szállítsák és felállítsák.

A vitatott karácsonyfát – talán éppen csúfsága miatt – időközben megszerették mind a rómaiak, mind a turisták, sokan elmentek megnézni, ágaira jókívánságokkal teleírt kártyákat aggattak.

Borítókép: Betlehem a Szent Péter téren 2017-ben

Forrás: AFP/Nurphoto/Andrea Ronchini

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!