1956, Melbourne-i vérfürdő

2018.12.11. 10:15

Kárpáti György: Ausztráliában tudtuk meg, hogy a forradalmat leverték

Minden idők legbrutálisabb és legfeszültebb hangulatú vízilabda mérkőzésén a magyar pólósok hősies küzdelmet folytattak az oroszok ellen.

Miközben 1956 november-decemberben Magyarországon a szovjet hadsereg teljes erővel torolta meg és fojtotta vérbe a magyar forradalmat, a világ túlsó felén Melbourne-ben a XVI. nyári olimpiai játékokon a két ország vízilabdázói csaptak össze. Minden idők legbrutálisabb és legfeszültebb hangulatú vízilabda mérkőzésén is vér folyt, a magyar pólósok hősies küzdelmet folytattak az oroszok ellen – ezúttal a medencében. Az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorában Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó elmondta: a magyar csapat csak Ausztráliában tudta meg, hogy a forradalmat leverték.

Csurka Gergely sportújságíró a műsorban elmondta: a vízilabdacsapat a Normafánál készült az olimpiára a forradalom kitörésekor. A legforradalmibb lelkületű játékos Gyarmati Dezső volt, a csapatkapitány részese akart lenni annak, ami az utcán zajlik, így el is tűnt egy időre az edzőtáborból, a Széna téren építette a barikádokat. Később az idősebb vízilabdázók győzték meg, hogy menjen vissza a csapathoz.

Kárpáti György kiemelte: amikor kitört a forradalom, nem nagyon tudták, hogy mi zajlik Pest utcáin, ők akkor már el voltak zárva a belvárostól. Mint mondta: a csapaton belül nagy volt a megosztottság aziránt, hogy vállalják-e az olimpiai részvételt. A családosok nagy része nem akart elutazni, mert aggódtak a hozzátartozóikért. Volt egy sportbizottság, ami végül összeült és kimondták, az olimpián kell helytállni, ott kell bizonyítani.

Ott kellett bizonyítanunk, hogy mi jobbak vagyunk és legyőzzük őket, és ezáltal valami kis gyógyírt hozzunk a forradalomra

- fogalmazott.

https://stream.echotv.hu/videos/2018/12/720/20181210_tegnapi_tori_szinkron_1.MP4

Csurka Gergely elmondta: az utazás Ausztráliáig 4-5 napig tartott, hiszen akkoriban a gépeknek többször le kellett szállni tankolni.

Gyakorlatilag az orosz bevonulást és a forradalom leverését a csapat minden hírtől elzárva a levegőben töltötte, amikor megérkeztek Ausztráliába csak akkor tudták meg, hogy a forradalmat leverték és vérbe fojtották – mondta ezzel kapcsolatban.

Kárpáti György kiemelte:

a négynapos repülőút rendkívül kimerítő volt, hiszen több helyen is leszálltak, volt, ahol 45 fok volt és iszonyatos pára, emellett az otthoni történésekről sem tudtak semmit. Darwinban kapták az első híreket a forradalomról.

A legendás mérkőzésről Csurka Gergely azt mondta: a magyar sportolók alapvetően nem voltak rosszban az oroszokkal, megvolt a sportbarátság köztük, azonban azon a mérkőzésen – az orosz tankokhoz hasonlóan – ott volt a CCCP orosz jelvény a köpenyükön.

Hozzátette: az biztos, hogy a magyarok sokkal keményebben szálltak bele a meccsbe, mint bármelyik másik oroszokkal szembeni mérkőzésbe korábban. A lelátó pedig tele volt emigráns magyarokkal, akik eszeveszett légkört teremtettek. Az oroszok sosem tapasztaltak még ilyet azelőtt.

A teljes adást itt nézheti meg:

https://stream.echotv.hu/videos/2018/12/720/20181210_tegnapi_tori.MP4

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!