Talán magától megjavul

2019.02.16. 12:00

Kénytelenek lemondani gigantikus űrteleszkópjukról az oroszok

Még kozmonauták segítségével sem lehet megjavítani az orosz Szpektr-R (Radioasztron) űrteleszkópot az űrben – jelentette ki csütörtökön Nyikolaj Kardesev, a program egyik vezetője Moszkvában.

Forrás: Shutterstock

Az űrben még kozmonauták segítségével sem lehet megjavítani az orosz Szpektr-R űrteleszkópot

A szakértő elmondta, hogy a teleszkópot kiszolgáló csoport mindent megtesz, ami lehetséges. Az is felmerült, hogy esetleg űrhajósokat küldenének, de mint hangsúlyozta, ők sem tehetnének semmit. A műholdat ugyanis alaposan leszigetelték a gyártás helyszínén egy különleges berendezéssel, ezért az eszköz belsejéhez nem lehet hozzáférni. Egy további problémát jelent, hogy ilyen keringési pályán nincs űrhajós. Az űrteleszkóp földtávolpontja 330 ezer kilométer, földközelpontja 600 kilométer.

Kardesev reményét fejezte ki, hogy a Radioasztron egyszer csak magától megjavul, vagyis – ahogy a szakértő mondta – „kialussza magát és felébred”.

A Szpektr-R űrteleszkóp felbocsátása előtt a kazahsztáni Bajkonur Űrközpontban
Fotó: Oleg Urusov / CC-BY-SA 3.0 / RIA Novosti archive, image #930415 / Wikipedia

Az űrteleszkóppal január második hetében szakadt meg a kapcsolat, nem válaszolt a földi irányító központ utasításaira. Az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz korábban azt közölte, hogy egy amerikai földi rádiólokációs állomás észlelte a gigantikus orosz űrteleszkóp jeleit. Ez azt jelenti, hogy a teleszkóp fedélzeti rendszerei autonóm módban működnek.

A Szpektr-R-t 2011-ben állították Föld körüli pályára, hogy a fekete lyukakat, neutroncsillagokat és a föld mágneses mezejét tanulmányozza.

Ez a világ egyik legnagyobb rádióteleszkópja 10 méter hosszú antennájával és széles körű földi megfigyelőállomásaival Az orosz Hubble-nak is nevezett űrteleszkópnak a tervek szerint csak 2014-ig kellett volna működnie, de meghosszabbították üzemidejét.

Oroszország azt tervezi, hogy idén Szpektr-RG elnevezéssel egy újabb űrteleszkópot állít Föld körüli pályára, hogy az elkészítse az univerzum teljes térképét.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!