nagy fogás

2018.02.22. 14:23

Kétezer éves aranykoronát találtak egy isztambuli hotelben

Csaknem kétezer darab ókori műtárgyat foglalt le a török csendőrség egy razzia során.

Kedden a rendőrség egy isztambuli hotelben több, felbecsülhetetlen értékű, a hellenisztikus korból származó tárgyra bukkant. A Daily Sabah török hírportál szerint ezek között volt egy kétezer-kétszáz éves aranykorona, egy onix-szal díszített gyűrű és egy ezüst urna, amelyhez hasonlókat hamvak tárolásához használtak a Római Birodalomban.

A török hatóságok határozattan fellépnek a történelmi tárgyak csempészete ellen, és küzdenek a már korábban külföldre juttatott régiségek vissza hozataláért is, mivel az ország idegenforgalmának jelentős része a gazdag és sokszínű kulturális örökségen nyugszik. Tavaly szeptemberben például egy ötven éve külföldre csempészett ritka, háromtonnás római kori márványszarkofág került vissza Svájcból Törökországba. Az alkotást a dél-törökországi Antalyába viszik tovább, ahol a régészeti múzeumban állítják ki.

A Dogan török hírügynökség beszámolója szerint a hatóságok néhány napja egy nagyszabású razzia során összesen 1981 régiséget kerítettek kézre, két csempészt pedig őrizetbe vettek. A régiségek egy helyi múzeumba kerültek. A gyanúsítottak a közép-törökországi Aksaray tartományban egy illegális ásatáson bukkantak a műtárgyakra, amelyeket egymillió dollárért próbáltak meg értékesíteni. Az isztambuli régészeti múzeum munkatársai szerint a lefoglalt régiségek felbecsülhetetlen értékűek, a római és a bizánci kor kevésbé feltárt időszakaira világítanak rá.

Borítókép:  n_defender/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!