Biztató tendencia

2018.09.23. 13:12

Kevesebb orrszarvút gyilkolnak le a vadorzók Dél-Afrikában

Negyedével mérséklődött idén a pusztítás, ami óvatos derűlátással tölti el a helyi hatóságokat.

South Africa, Kalahari Desert, Black rhinoceros or hook-lipped rhinoceros (Diceros bicornis), mother and young, 3O years and 14 months old

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: CORDIER Sylvain

A Dél-afrikai Köztársaság környezetvédelmi minisztériumának jelentése szerint 2018 első nyolc hónapjában 508 orrszarvú esett vadorzók áldozatául, 26 százalékkal kevesebb, mint a múlt év hasonló időszakában, amikor 691 állatot öltek meg a szarváért.

A szigorúan védett rinocéroszok többségét – 292-t (tavaly 332-t) – a Kruger Nemzeti Parkban ejtették el az orvvadászok. Csak ebben a nemzeti parkban idén eddig 162 vadorzót fogtak el, köztük volt rendőröket és katonákat, és 145 fegyvert koboztak el a hatóságok.

A minisztérium szerint a csökkenés egyik oka egy mobil radarrendszer bevezetése, amelynek segítségével több mint 80 százalékkal sikerült visszaszorítani az orvvadászatot a leginkább érintett térségekben.

A világ (Afrikában található) 20-25 ezresre becsült orrszarvúállományának 90 százaléka a Dél-afrikai Köztársaságban él. Az országban 2007-ben 13 orrszarvút öltek meg vadorzók, az orvvadászat 2014-ben érte el tetőpontját 1215 elpusztított állattal, és az elmúlt öt évben rendre 1000 fölött volt az elpusztított példányok száma.

A távol-keleti feketepiacon több tízezer dollárt is megadnak a porrá őrült orrszarvútülök kilójáért, mert különleges gyógyító és vitalizáló hatást tulajdonítanak neki.

Borítókép: AFP / Cordier Sylvain

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!