beépített füldugó

2018.02.05. 15:31

Kiderült, miért nem süketülnek meg a hangjuktól a kakasok

A kakasok azért nem süketülnek meg a saját kukorékolásuktól, mert nem hallják azt. Két belga egyetem, a University of Antwerp és a University of Ghent kutatói a Zoology című tudományos lapban publikálták tanulmányukat. 

Az ember fülei rendkívül kifinomultak. halláskárosodást is okozhat az embernek. A zajból származó légnyomáshullámok hosszú távú expozíció esetén akár meg is ölhetik azokat a sejteket, amelyek a hanghullámokat átalakítják az agyunk által feldolgozott zajokká. 130 decibel esetén fél másodperc is elég, hogy komolyabb kár keletkezzen a hallásunkban.

Tekintve, hogy a kakasok akár 100 decibell erősséggel is képesek kukorékolni, azt gondolhatnánk, hogy előbb vagy utóbb megsüketülnek. Az igazság ezzel szemben az, hogy a hallásuk egész életükben tökéletes. Hogy kiderítsék, hogyan tudják megtartani a hallásukat a kakasok, a kutatók mikrofonokat kötöttek három állat fejéhez. Így sikerült megmérniük azokat a hangszinteket, amelyeket maguk a kakasok hallanak kukorékolás közben – írja a mnn.com

A kukorékolások erejét szintén megmérték távolabbról is, továbbá CT-vizsgálatokat készítettek a kakasokon és a közelükben lévő tyúkokon, hogy meglássák, miként visszhangoznak a hangok a fülcsatornájukban. Az egyik kakas kukorékolása megütötte a 140 decibelles erősséget is, ami már tényleg komoly károkat képes okozni.

Kiderült, hogy a kakasok anatómiailag alkalmazkodtak a saját kukorékolásukhoz: amikor kinyitják a csőrüket, a fülcsatorna negyede bezáródik, a lágy szövetek pedig lefedik a dobhártya 50 százalékát. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy alapvetően beépített füldugókkal rendelkeznek, amelyek megvédik őket a saját hangjaiktól. A tyúkok szintén védettek, mert a kakasok füléhez hasonlóan az övék is bezáródik, bár nem annyira, mint a hímnemű társaiké.

A beépített védőképesség evolúciós szempontból is különös jelentőséggel bír, hiszen a kukorékolással egymással is versengenek a kakasok, mert a leghangosabb bizonyul a legfittebbnek, amely párosodhat a tyúkokkal.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Pixabay/AngelaQuinn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!