itt a vége

2021.09.29. 14:30

Kihaltnak nyilvánítják a királyharkályt és 22 másik fajt az Egyesült Államokban

Mind a 23 fajnak volt bizonyos esélye a túlélésre, amikor az 1960-as évek elején a veszélyeztetett fajok közé sorolták őket.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az amerikai kormány kihaltnak nyilvánítja a királyharkályt és 22 másik fajt.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy vadvédelmi illetékesek feladják a reményt növény és állatfajok megőrzése esetében, de az amerikai kormány tudósai felhagytak erőfeszítéseikkel e 23 faj esetében. Az Amerikai Hal-és Vadvédelmi Szolgálat szerdán jelenti be a kihalás tényét.

A fajok között a legismertebb a királyharkály: egy-egy egyedének meg nem erősített felbukkanása az elmúlt évtizedekben több sikertelen kutatáshoz is vezetett Arkansas, Louisiana, Mississippi és Florida mocsaraiban.

A másik ismertebb faj az Alabama és Mississippi folyóiban őshonos Pleurobema marshalli folyami kagyló, amelyet egykori azonosítása után soha többé nem találtak a kutatók.

A kihalásokat számos tényező okozza: a fajok élőhelyéül szolgáló térségek túlzott fejlesztése, a vízszennyezés, az erdőirtás, az invazív fajok megjelenése, a gyűjtők általi kereslet miatti vadászat. Minden egyes esetben az ember a fő tényező – hangsúlyozzák a szakemberek.

Mind a 23 fajnak volt bizonyos esélye a túlélésre, amikor az 1960-as évek elején a veszélyeztetett fajok közé sorolták őket. A listáról azóta csupán 11 fajt távolítottak el kihalás miatt, és 54 fajt azért, mert populációi talpra álltak, utóbbiak között van a fehérfejű rétisas, a barna pelikán és a hosszú szárnyú, vagy púpos bálna.

A szerdai bejelentés nyomán elkezdődik egy három hónapig tartó véleményezési időszak az előtt, hogy hivatalosan kihalttá nyilvánítják ezeket a fajokat.

Világszerte 902 fajt tartanak kihaltként nyilván. Tényleges számuk azonban jóval magasabb lehet, mivel egyes fajokat soha nem is azonosítottak. Kutatók már régóta figyelmeztetnek arra, hogy a Föld egy „kihalási válságot” él át, a flóra és a fauna ezerszer gyorsabban pusztul manapság, mint az emberek elterjedése előtti időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!