a Somertomi Ember

2021.05.24. 09:10

Kihantoltak egy ismeretlen férfit, hogy megoldjanak egy 73 éves rejtélyt

A rejtélyes halottat az adelaide-i West Terrace temetőben hantolták el, a síremlékén olvasható felirat szerint „Itt nyugszik az ismeretlen férfi, akit Somertom Beachen találtak 1948. december 1-jén”.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kihantolták egy 73 éve eltemetett férfi földi maradványait szerdán az ausztráliai Adelaide-ben, hogy DNS-t nyerjenek ki és ezzel megoldják az ország egyik legrégibb rejtélyét.

A Somertomi Ember néven emlegetett férfi holttestét 1948. december 1-jén találták meg a dél-ausztráliai város tengerpartján egy gát falához dőlve. Személyazonosságát nem sikerült kideríteni, és a megoldatlan ügy azóta is foglalkoztatja az ausztrál közvéleményt, kilétéről számos találgatás láttot napvilágot, köztük az, hogy egy hidegháborús orosz kém lehetett.

„A Somertomi Férfi kihantolása nem csak a kíváncsiság kielégítését vagy egy rejtély megoldását szolgálja. Ez az ember az apja, a fia, talán a nagyapja, nagybátyja, fivére lehet valakinek, aki itt él köztünk Adelaide-ben” – mondta a sajtónak az exhumáláskor Des Bray detektív főfelügyelő.

A sír felnyitását Dél-Ausztrália állam főügyésze, Vickie Chapman engedélyezte, miután a korábbi hasonló exhumálási kísérletek kudarcba fulladtak.

Az elhunyt DNS-ének megfejtése bonyolult és időigényes feladat lesz, de a szakértők minden lehetséges eszközt felhasználnak a máig élő rejtély megoldására – közölte Anne Coxon, a dél-ausztráliai igazságügyi orvosszakértői hivatal helyettes vezetője.

Az ismeretlen férfit övező rejtélyt fokozták a nála talált tárgyak, köztük Omar Hajján középkori perzsa költő Rubáiját című verseskötete egy kézzel írt rejtélyes jegyzettel, amely egyesek szerint egy kód lehet, továbbá egy széttépett papír darabjai, melyre fárszi nyelven a „befejezve” vagy „bevégezve” kifejezés volt írva.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!