visszatérhet az élet

2017.11.23. 16:27

Kipucolják a szerencsehozó legenda egykori otthonát

Kikotorják és megtisztítják a híres hanoi Hoan-Kiem-tavat, a tavaly elpusztult több mint százéves legendás teknős, Cu Rua lakóhelyét.

Vietnam, Hanoi, old city, Hoan Kiem lake, 2 men on a bench

Forrás: AFP PHOTO/Hemis/Hemis.fr

Fotó: Body Philippe

A vietnami főváros tava egykor turistalátványosság volt, mára azonban vize olyannyira beszennyeződött, hogy szinte semmi nem marad életben benne.

Februárig mintegy 57 ezer köbméter sarat fognak eltávolítani fenekéről. A munkálatok még novemberben megkezdődnek, a tóban élő halak és teknősök megmentése várhatóan átszámítva egymillió euróba fog kerülni.

A tó legendás lakója, Cu Rua – a név jelentése dédnagypapa, holott az állat nőstény – 2016 novemberében pusztult el, halála megrázta a vietnamiakat, akik szerencsehozóként tekintettek az igen ritkán látható matuzsálemre. Elpusztulása előtt csaknem egy évvel látták utoljára felbukkanni a tó vizéből.

A legenda szerint a XV. században egy Kína ellen folytatott sikeres háború után találkozott a tóbeli élőlénnyel Le Loi király, aki neki adta mágikus kardját, az állat pedig magával vitte azt a tóba. Cu Ruára az állat megtestesítőjeként tekintettek.

A feltételezések szerint a teknős faja (Rafetus Swinhoei) utolsó négy példányának egyike. Akadnak azonban vietnami kutatók, akik szerint Cu Rua önálló fajt – Rafetus Leloii – képviselt, amely vele együtt kihalt.

Borítókép: AFP PHOTO / HEMIS / HEMIS.FR / Body Philippe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!