páncélos hadosztály

2018.02.19. 16:48

Királyi fészekre bukkantak

Egy ideig azt hitték, hogy már ki is halt a különleges teknős, amelynek a tojásait régebben az uralkodók kapták.

A már csaknem kihalt királyi teknős (Batagur affinis) egy fészkét találták meg kambodzsai természetvédelmi szakemberek egy folyóparton Koh Kong tartományban.

Az édesvízi királyi teknős, amely arról kapta a nevét, hogy tojása hosszú ideig kizárólag az uralkodóknak járt, a világ 25 legveszélyeztetettebb állatfajának egyike - mint azt több lap is megírta. 

Az elmúlt két évben csak három fészkét találták meg a teknősfajnak Kambodzsában, ahol az ártéri erdők törvénytelen kiirtása és az illegális halászat sodorta a kihalás szélére a ritka faj populációját – mondta el hétfőn a helyi természetvédelmi társaság illetékese.

A Koh Kong tartományban talált fészekben 16 tojást fedeztek fel. A helybeli falusiak és a vadvédelmi szakemberek egészen a kikelésükig vigyáznak a tojásokra.

Egészen 2000-ig úgy gondolták, hogy már ki is halt a királyi teknős Kambodzsában, akkor azonban a természetvédők rábukkantak egy kis populációra.

Címkék#fészek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!