Műemlékvédelmi szigor

2019.02.19. 13:28

Kitiltaná területéről a vandálokat az örök város

Drasztikus büntetéseket tervez a műemlékek rongálói ellen a római önkormányzat: jelentősen növelni akarják a pénzbírságot, és feketelistára is kerülhetnek, azaz nem térhetnek vissza Rómába azok, akik kárt tesznek az örök város idegenforgalmi látványosságaiban.

Forrás: Shutterstock

Tavaly mintegy 16 millió turista látogatott Rómába, számuk az elmúlt negyven évben mintegy 16 szorosára nőtt. A műemlékrongálás mindennapos, a közelmúltban Pietro Bernini 17. századi elefánt- és obeliszkszobrának ormányát törte le egy látogató a Pantheonban, egy másik Bernininek a Spanyol lépcső közelében álló, félig lesüllyedt hajót ábrázoló szökőkútját, a Barcacciát rongálta meg, egy harmadik pedig egy magángyűjteményben lévő reneszánsz festményből próbált kivágni egy darabot.

Számtalan turistát büntettek meg amiatt, hogy a Trevi-kútban fürdött, vagy festékkel lefújták az ókori nevezetességeket.

Bár a tömegturizmus elterjedésével a vandalizmus szerte a világon egyre elterjedtebb, Róma különösen sérülékeny a városban lévő hatalmas számú műemlék miatt. Az önkormányzat bejelentette, hogy drasztikus büntetések tervén dolgozik, határozottan fel akar lépni a vandálokkal szemben.

A pénzbírság növelése mellett a notórius károkozókat kitiltanák a városból, a rendbontó szurkolók ellen a stadionokban bevezetett intézkedéshez hasonlóan. Egy másik tervük arra irányul, hogy még több forrást biztosítsanak biztonsági kamerák telepítésére a műemlékeknél.

„Lehetetlen nullára csökkenteni a vandalizmust a turisták növekvő tömege és a műemlékek nagy száma miatt. A látogatóknak meg kell érteniük, hogy ezek a műemlékek nemcsak Róma vagy az olasz örökség, hanem a világörökség részei”

- magyarázta Vanna Mannucci, az Italia Nostra örökségvédelmi szervezet római részlegének alelnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!