hamarosan párja is lesz

2019.04.12. 15:22

Kitűnően érzi magát nálunk Bella, a hóbagoly

Igazán különleges lakóval gazdagodott a Budakeszi Vadaspark állatsereglete.

Forrás: Budakeszi Vadaspark

Bár a Budakeszi Vadaspark elsősorban a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített fajok bemutatását tekinti feladatának, a látogatók már korábban is találkozhattak olyan, a hazai állatkertekben ritkán látható különleges állatfajokkal, mint a jávorszarvas és a bölény.

Ilyen ritkaságnak számít Bella is: a vadaspark új hóbaglyának különleges tollazatát március vége óta csodálhatják meg látogatók.

A hóbaglyok az északi tundravidékeken élnek, ezért hazánkban igen ritka vendégnek számítanak – a Kárpát-medencében csak akkor sikerült néhány kóborló példányt megfigyelni, amikor a hóbaglyok az északi területeken nem találtak elegendő táplálékot.

A vadaspark új lakója a csehországi Ostravából egyedül érkezett, ám a tervek szerint az egyéves tojó nem sokáig marad magányos, hiszen hamarosan egy hím hóbagoly lesz a társa.

A vadaspark állatgondozói nagyon reménykednek abban, hogy a hóbagolypár nemsokára szürke, pettyes fiókákkal örvendezteti majd meg a park látogatóit. A fokozottan védett hóbagoly körülbelül ötven-hatvan centiméter magas, és másfél-két kilogramm tömegű. Fészkét a nyílt tundrán valamilyen magaslatra, dombtetőre vagy sziklák tetejére, esetleg földmélyedésekbe építi. A hóbagoly a tojásait május-júniusban költi ki, fészke átlagosan négy-kilenc tojásból áll, de táplálékbőség idején akár tizennégy tojást is költhet.

A többi ragadozómadárhoz hasonlóan a hóbagoly hímjei is kisebbek a tojóknál, de a két nemet a tollazatuk színezetéről is meg lehet különböztetni: míg a hímek felnőtt tollazata csaknem teljesen fehér, addig a nőstények tollruhája a fejükön feketén pettyezett, a hátukon pedig sávozott. Más nagytestű madarakhoz hasonlóan a hóbaglyok is igen hosszú életűek, hiszen akár tíz évet is elélhetnek.

Képek, borítókép: Budakeszi Vadaspark

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!