Veszélyben az állatvilág

2021.09.05. 10:03

Közelebb lehetnek a nagymacskák a kihaláshoz, mint korábban gondoltuk

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egyes populációk drámai csökkenése észrevétlenül történhet meg.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az oroszlánok és gepárdok nagyobb veszélyben vannak, mint ahogyan a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajokat regisztráló Vörös Listáján megjelennek.

Az afrikai nagymacskák jelenleg a sebezhető kategóriában szerepelnek a listán, de az oroszlánok egyedszáma már a magasabb kockázati kategória küszöbének közelébe süllyedt. A gepárdok esetében pedig heves vita támadt arról, valójában hány példány él a vadonban.

A súlyosabb kategóriába kerülés nem garantálja a nagyobb védelmet, de pontosabban tükrözné jelenlegi helyzetüket és segítene becsatornázni a túlélésüket támogató forrásokat.

A Vörös Listán mintegy fél évszázada kategorizálják fajokat nem fenyegetett, mérsékelten fenyegetett, sebezhető, veszélyeztetett, súlyosan veszélyeztetett, vadon kihalt és kihalt csoportok szerint. A sebezhető szintre kerülés pedig már országos és nemzetközi védelmi intézkedéseket és kereskedelmi korlátozásokat indít el.

Az oroszlánok és gepárdok 2014 óta szerepelnek a sebezhető kategóriában. Bár nem valószínű, hogy ebben változás történik a Természetvédelmi Világszövetség Marseille-i kongresszusán, egyes szakértők szerint változtatásra van szükség.

A gepárdokat a veszélyeztetett kategóriába kell sorolni – jelentette ki Sarah Durant, a szövetség macskaszakértői csoportjának tagja.

Munkatársaival végzett vizsgálatai szerint a nagymacskák egyedszáma ugyanis mintegy 30 százalékkal csökkent, vagyis nagyjából 7000 példányra esett három generációnyi idő, azaz 15 év alatt.

Paul Funston, a Panthera nevű állatvédő szervezett vezetője szerint az oroszlánok helyzete sem jobb annak ellenére, hogy vadon élő egyedeinek száma 20 ezerre tehető. 2014-es vizsgálataik szerint ugyanis az oroszlánok globális populációja 43 százalékkal csökkent három generáció alatt, ami épp csak hajszálnyival van az átsorolási küszöb alatt.

A Vöröst Listáért felelős egység vezetője, Craig Hilton-Taylor elmondta, osztályozási eljárásuk szilárd alapokon nyugszik, a szakértők az összetett kérdéskör egészét vizsgálják. Elismerte ugyanakkor, hogy a dél-afrikai országok erőfeszítései nélkül az oroszlánok a sebezhetőből már felkerültek volna a veszélyeztett kategóriába.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!