öröm szecsuánban

2018.08.01. 15:40

Különleges pandaikrek születtek

Az anyát februárban engedték ki a vadonba, az idei párzási szezon előtt, és június végén mutatta a vemhesség jeleit.

Giant pandas Chengjiu and Shuanghao eat bamboo during the celebration party for their 4th birthday at the Hangzhou Zoo in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 31 July 2018. The Hangzhou Zoo prepared a cake and fresh bamboo leaves celebrating the 4th birth anniversary of giant pandas Chengjiu and Shuanghao, who were born in July, 2014 in Sichuan in Hangzhou city, east China's Zhejiang province.

Fotó: Imaginechina

Első ízben születtek óriáspanda-ikrek olyan szülőktől, amelyek közül az egyik fogságban, a másik pedig vadon él – jelentette be a Kínai Óriáspanda-megőrző és -kutató Központ

A 16 éves nőstény, Cao Cao a múlt héten Szecsuan tartományban, a volongi Hetaoping pandabázison adott életet egy 215 grammos hím és egy 84 grammos nőstény óriáspandának. Míg a hímet az anyjánál hagyták, a nőstény pandabébit az állatgondozók nevelik. Az anyát februárban engedték ki a vadonba, az idei párzási szezon előtt, és június végén mutatta a vemhesség jeleit.

Eddig is születtek óriáspandák szabadon és rabságban élő szülőktől, de ikrek most első ízben.

A szaporulat jelentős előrelépés a fogságban élő óriáspandák genetikai sokszínűségének megőrzése felé. A fogságban élő óriáspandák hajlamosak a beltenyészetre, ami csökkenti az utódok életképességét.

A kínai szakemberek szerint Cao Cao sikeres pároztatása vadon élő hímekkel megnyithatja az utat további „vegyes házasságok” előtt.

A vadonban 2002-ben megmentett Cao Cao fogságban nőtt fel. Tavaly, július 31-én adott életet egy (hím) pandabébinek, a világon az első olyannak, amely egy fogságban és egy szabadon élő óriáspanda nászából született. A vegyes nászból származó ikreket megelőzően Cao Cao összesen öt alkalommal hét utódot hozott világra.

Miután idén februárban újból – másodszor is – kiengedték a vadonba, a GPS-jeladóval ellátott nőstény két alkalommal párzott vadon élő hímekkel, együttesen 16 percig és 18 másodpercig, ami „maratoni” aktusnak számít az óriáspandák világában. (A rekordot egy Lu Lu nevű hím tartja 18 perccel és három másodperccel.)

Borítókép: Illusztráció / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!