Botrányok sora

2020.11.05. 12:33

Lábbal tiporják a szólásszabadságot az amerikai iskolákban

Az egyik iskola diákjával levetették a Donald Trumpot támogató maszkját. Persze csak ezt a tanulót érte hátrány, mások nyugodtan hordhattak például Joe Bident, a Black Lives Matter mozgalmat vagy az LMBTQ-közösséget támogató maszkokat. Egy másik tankerületben egy diákkal a „Jézus szeret engem” feliratú maszkját távolíttatták el, az ügy kapcsán pedig új szabályt is bevezettek az intézményben.

Forrás: Shutterstock

Úgy tűnik, már azt is szabályoznák az amerikai iskolákban, hogy a gyerekek milyen maszkot hordhatnak – hívja fel a figyelmet a V4NA hírügynökség.

A Mississippiben lévő Northwest Rankin középiskola folyosóján egy diákot félrevont az egyik adminisztrátor, majd arra utasította, hogy vegye le a maszkját, amelyen ez a felirat állt: „Trump 2020 – Keep America Great!” A fiú, David Ferguson nem mert ellenkezni a felnőttel, így levette a maszkját. Az iskolai dolgozó arra hivatkozott, hogy a maszkon lévő felirat politikai kijelentésnek számít, ezért nem hordhatja azt a diák.

BREAKING: Mississippi high school forces student to remove " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@realDonaldTrump face mask

ADF letter explains student can’t be singled out for expressing his beliefs

— Alliance Defending Freedom (@AllianceDefends) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">November 3, 2020

A történet azonban nem ilyen egyszerű, erre az Alliance Defending Freedom (ADF) hívta fel a figyelmet. A keresztény jogi szervezet levelet írt Ferguson nevében az iskolának, amelyben rávilágítottak, hogy csak a Trumpot támogató diákot érte hátrány, mások nyugodtan hordhattak politikai üzenetet közvetítő maszkokat.

Mint kiderült, más tanároknak és diákoknak nem tiltották meg az olyan maszkok vagy ruhadarabok viselését, amelyek a demokrata elnökjelöltet, Joe Bident, a Black Lives Matter mozgalmat vagy az LMBTQ-közösséget támogatták. Az ADF azt is kiemelte, hogy az iskola öltözködési szabályzata nem tiltja, hogy egy diák Trumpot támogató maszkot viseljen. A szervezet végül arra szólította fel az intézményt, hogy engedélyezzék Fergusonnak a maszkja viselését, mert az iskoláknak kötelessége tiszteletben tartani a szólásszabadságot.

Ám nem kell messzire menni, hogy hasonló példára találjunk. Szintén Mississippiben történt, a Simpson megyei tankerületben, hogy egy diáklány vallása szúrta az iskola szemét. Lydia Booth olyan maszkban jelent meg az iskolában, amelyre az volt írva, hogy „Jézus szeret engem”. Az igazgató azonban levetette a lánnyal a maszkot, az iskola pedig nem sokkal később bejelentett egy új szabályt, amely szerint nem lehet olyan maszkot viselni, amely politikai vagy vallási üzenetet hordoz. Az érintettek mellett itt is az ADF állt ki, és indított pert az érdekükben.

Mississippi school allows Black Lives Matter masks, bans 3rd grade girl from wearing a Jesus Loves Me mask.

Az ADF ügyvédje, Michael Ross tudomásul vette, hogy az iskolai dolgozók sincsenek könnyű helyzetben. Az azonban szerinte kötelességük, hogy tiszteletben tartsák a tanulók szólásszabadsághoz való jogát. Ráadásul ebben a tankerületben is volt példa arra, hogy más diákok BLM-es maszkot hordtak, mégsem érte őket semmilyen hátrány.

Lydia esete azért is aggasztó, mert az Egyesült Államokban egyre jobban igyekeznek teret hódítani maguknak a vallásellenes szervezetek. A jelenség elől pedig, úgy tűnik, nem menekülhetnek meg az iskolák sem. Egy Kentucky-beli tankerületben például sikerült elérnie a Freedom From Religion Foundationnek (FFRF), hogy beszüntessék az imádkozást az iskolai eseményeken.

Az alapítvány azért kezdeményezte a dolgot, mert egy „aggódó állampolgár” megkereste őket, és azt állította, hogy a Pikeville-i független iskolákat tömörítő tankerületben megsértik a kormányzat vallási semlegességre vonatkozó szabályait. Mindez azután kezdődött, hogy a Pikeville középiskola bizonyítványosztási ünnepségén keresztény imák hangzottak el.

Az FFRF egyébként azt az elvet hirdeti, hogy a vallásszabadság egyben a vallástól való szabadságot is jelenti. Az alapítvány korábban például azt akarta elérni, hogy a floridai Brevard megyében távolítsák el a rendőrautókról az „Istenben bízunk” feliratot.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!