közösségi médiától a kiberbűnözésig

2019.02.05. 06:11

Ma van a biztonságos internet napja

Az Európai Unió Safer Internet Programja akciótervéhez kapcsolódva több mint 100 országban hívják fel a figyelmet a világháló előnyeire és veszélyeire is.

Forrás: Shutterstock

A világnapon hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek közösen hangsúlyozzák a biztonságosabb internetezés fontosságát és alapvető szabályait.

A szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a biztonságos internet napjának – Safer Internet Day célja,

hogy az Európai Unió Safer Internet Programja akciótervéhez kapcsolódva több mint 100 országban ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire is, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra.

A szakemberek ugyanakkor tájékoztatni szeretnék a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és lehetséges kezelésükről.

A program hazai konzorciumvezetője, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, valamint a téma iránt érdeklődők részvételével figyelemfelkeltő eseményt tart kedden a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika főépületében.

Az internetbiztonsági fórumon a közösségi média, a hírközlés, a kiberbűnözés elleni fellépés, a lelkisegély-vonal és tanácsadás, az etikus hekkerség szakértői osztják meg tapasztalataikat, válaszolnak a résztvevők kérdéseire.

Az idei biztonságosinternet-nap alkalmából videopályázatot is hirdetettek hazai általános és középiskolásoknak kisfilm elkészítésére.

A kezdeményezés idén is a közös felelősségre fókuszál: „mindannyiunk dolga, hogy az internetet (...) jobb hellyé tegyük a magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára” – írták a közleményben, hozzátéve: ezért is lett 2019-ben nap szlogenje:

„Együtt egy jobb internetért!”.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!