Nem Micimackó volt

2018.06.05. 11:11

Medve járt a suliudvaron

Most Abonyban bukkant fel újra egy medve, benézett egy-két házba, és az általános iskolán keresztül távozott a városból.

Hétfőn hajnalban többen is láttak medvét Abonyban, amely a házak között mászkált, végül a helyi általános iskola erdős, fás kertjén át távozott. Többen látták az állatot, mert sok lakos kora reggel jár dolgozni a szomszédos településekre – írja a Bors Online.

A portálnak egy helyi lakos elmondta, reggel fél öt körül, kávézás közben furcsa mozgásra lett figyelmes. „Először azt hittem, a szemem káprázik: egy medve sétálgatott az úton. Szóltam a fiamnak, ő is lássa. Ezután ki-mentem a kapuhoz, ekkor a medve rám nézett és elfutott az ellenkező irányba” – mesélte Aranyos Péter. Elmondta, hogy hiába hívta a rendőröket, nem vették komolyan a dolgot. Újra és újra azt kérdezgették tőle, nem kutyát látott-e. Felesége sem hitte volna el, ha nem látja a fia is.

Ugyanabban az utcában, néhány házzal feljebb egy nő is látta az állatot a nyitott ablakon át, de állítása szerint még őt is kinevették a rendőrök, akik „medvének látszó tárgyként” kezelték az ügyet.

Egy harmadik szemtanú látta, amint az állat a helyi általános iskola udvarára mászik be a kerítésen át. A rendőrök kiszálltak az intézménybe, nyomokat keresve. Bár kétszer is körbejártak, nem találták a mackó nyomait.

Mint a Bors Online írja, május és június között van a medvék párzási időszaka, így nem teljesen szokatlan, hogy akár több száz kilométert is bejárnak. Több mint egy hete is láttak egy medvét Somoskőújfalun, azóta gyakorlatilag kétnaponta bukkant fel valahol. Pétervásárán, Kálon, Füzesabonyban is feltűnt. A legutolsó helyen már sokan a kilövését követelték, hiszen megrágcsálta a kertkapukat, lo­csoló­csöveket is.

„Nem szerencsés, hogy a társadalom azonnal az állat kilövését szeretné. Ugyanakkor, ha egy egyed veszélyessé válik, akkor speciálisan felkészített szakembereknek be kell fogniuk az állatot. Külföldön egyébként ez teljesen megszokott” – nyilatkozta a portálnak Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára. A Bükki Nemzeti Park igazgatóság egyébként folyamatosan figyeli, hol bukkan vagy bukkannak fel a medvék, és rögzítik a nyomaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!