űrgondok

2019.05.31. 09:42

Megijedtek a csillagászok Elon Musk legújabb projektjétől

A múlt héten pályára állított Starlink veszélyeztetheti a csillagászati kutatásokat.

Tesla CEO Elon Musk speaks during the unveiling of the new Tesla Model Y in Hawthorne, California on March 14, 2019. - Tesla introduced a new electric sports utility vehicle slightly bigger and more expensive than its Model 3, pitched as an electric car for the masses. Tesla chief executive Elon Musk showed off the "Model Y" late Thursday, March 14, 2019, at the company's design studio in the southern California city of Hawthorne, and the company began taking orders online. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)

Forrás: FREDERIC J. BROWN / AFP

A jelenleg 60 műholdból álló hálózat néhány év alatt 12 ezer műholddal fog működni, ami akadályokat gördíthet a világűr megfigyelése, az új tudományos felfedezések elé.

A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat csütörtökön sikeresen Föld körüli pályára állította a Starlink nevű globális műholdas internetszolgáltatásához használandó első hatvan műholdját. Egy holland csillagász a hét végén közzétette felvételeit az égen fényesen világító műholdakról, amelyek puszta szemmel is láthatók.

Nagy riadalmat keltett a csillagászok körében az, hogy az első napokban ilyen fényesen ragyogtak a műholdak, igaz mostanra már nem fénylenek annyira

- mondta Jonathan McDowell, a Harvard és a Smithsonian közös asztrofizikai központjának csillagásza.

Ha 12 ezer műhold lesz a magasban, akkor több száz lesz a horizont fölött minden pillanatban

- magyarázta, hozzátéve, hogy a probléma súlyosbodik az év bizonyos időszakaiban és az éjszaka egyes pontjain.

Az éjszakai égbolton drámai lesz a látvány, ha a városoktól távol, egy sötét helyről nézi az ember, és minden bizonnyal problémákat fog okozni a csillagászati megfigyelésekben

- hangsúlyozta.

Számítások szerint ha ebben az új mega konstellációban lévő sok-sok műhold állandóan ilyen erősségű fényt bocsát ki, 20 év múlva vagy még korábban az éjszaka nagy részén bárhol a világon emberi szemmel több műhold lesz látható, mint csillag – fejtegette az AFP hírügynökségnek Bill Keel, az Alabamai Egyetem csillagásza.

A Satellite Industry Association adatai szerint jelenleg 2100 műhold kering a Föld körül.

A Starlink műholdjainak fényessége csökkent tájolásuk stabilizálása után, illetve ahogyan elfoglalták végső pályájukat 550 kilométer magasan.

A csillagászok felvetésére Elon Musk Twitter-üzenetben ígéretet tett arra, hogy csökkenteni fogják a műholdak tükröződését. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a műholdas rendszer semmilyen hatással nem lesz a csillagászati kutatásokra, mondván, amúgy is fel kell küldeni a teleszkópokat a világűrbe.

Hangsúlyozta, hogy szolgáltatása több milliárd hátrányos helyzetű embernek biztosít nagysebességű internet-hozzáférést, ami „jobban szolgálja a közjót”.

Borítókép: Elon Musk egy márciusi rendezvényen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!