Nincs benne semmi különös

2020.11.22. 09:30

Megszokott, hogy katonák járőröznek Európa nagyvárosaiban

A kontinens legtöbb országában kiveszi részét a koronavírus-járvány elleni védekezésből a hadsereg. Azonban a terrorfenyegetettség miatt sok helyen már évek óta segítik a rendfenntartók munkáját a katonák.

6372208 29.10.2020 French soldiers patrol the area outside the Louvre museum as part of the Vigipirate security plan during the coronavirus disease outbreak in Paris, France. French President Emmanuel Macron announced nationwide month-long quarantine in France. The self-isolation regime across France will be introduced on October 30 amid the second wave of the coronavirus epidemic. Dominique Boutin / Sputnik

Forrás: Sputnik / AFP

Fotó: Dominique Boutin

Évek óta járőröznek katonák Európa nagyvárosaiban, akiket a 2015-ös terrortámadások után vezényelték ki több helyen is az utcára, hogy ezzel is elősegítsék a biztonságot. Az elmúlt hónapokban azonban sok helyen a koronavírus-járvány elleni védekezésben is segédkeznek a nemzeti hadseregek – írja összeállításában a V4NA hírügynökség.

Olaszország

Olaszországban már 2008 óta kint vannak az utcán a katonák, hogy a rendőrök munkáját segítsék. Abban az évben indult el a Strade Sicure (Biztonságos Utcák) nevű hadművelet, amellyel a bűncselekményeket akarták megfékezni az olasz városokban. 2018-ban például az újévi leárazások miatt a bevásárlóutcákat ellenőrizték – ez része volt a hadműveletnek. De az európai terrortámadások miatt is szükséges lett a katonák jelenléte az utcákon.

Photo: Italian Esercito soldiers stand guard in the streets of " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Rome, motion to not take pictures. pic.twitter.com/rrgp84aEYK

Szintén megtalálhatók a katonák egyes turistalátványosságoknál is, így például Pisában a ferde toronynál vagy Bolognában a San Petronio-bazilikánál. Rómában pedig ott vannak a katonák a Colosseumnál, a Vatikánnál és a Piazza Navonánál is. Ez először sokakat meglep a turisták közül, főleg mert gépfegyvert is lehet látni náluk.

A katonaságra pedig szükség volt a koronavírus-járvány első hulláma alatt is Olaszországban. A hadsereg a kijárási tilalom betartását segítette elő, és ellenőrizte az embereket, hogy betartják-e a szabályokat.

Franciaország

Franciaországban az Opération Sentinelle (Őrszem Hadművelet) még François Hollande elnöksége idején, a 2015-ös terrortámadások után indult be azzal a céllal, hogy felvegyék a harcot a terrorizmussal szemben. A 2015-ös év különösen gyászos volt a franciák számára, januárban a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében fegyveresek lelőttek 12 embert, majd egy kóser szupermarketben gyilkoltak, novemberben pedig a Stade de France stadionban meccs közben robbantottak a terroristák, a Bataclan nevű klubban pedig egy koncert előadóit és nézőit vették célba fegyveresek. A terrortámadásokat követően a francia államfő rendkívüli állapotot hirdetett, és bejelentette, hogy felveszi a harcot a terroristákkal szemben.

Á Lorient, avec des militaires de l'opération Sentinelle. Les Français peuvent être fiers de leurs soldats. pic.twitter.com/OvXZ2MhjQE

Az Őrszem Hadművelet keretében országszerte 10 ezer katonát vezényeltek az utcára a legkevésbé biztonságos területeken Franciaországban. A legfokozottabb katonai jelenlétre a főváros környéki Ile-de-France régióban volt szükség, itt 6 ezer fegyveres járőrözött 2015-ben, ebből 2500-an Párizsban feleltek a közbiztonságért.

A katonák bevetése nem olcsó mulatság, a France Info 2016 januárjában megjelent cikke alapján naponta egymillió euróba kerül Franciaországnak a katonák jelenléte az utcákon. A lapnak nyilatkozó kereskedő szerint azonban megnyugtató a fegyveresek jelenléte, akik egész nap róják az utakat, akár 25 kilométert is megtesznek mintegy tizenöt kilós menetfelszerelésükkel.

A járvány miatt bevezetett tavaszi karantén idején Emmanuel Macron francia elnök szintén a hadsereg segítségét vette igénybe a kijárási korlátozás betartásának ellenőrzése, a biztonság fenntartása és a lakosság ellátása érdekében.

Belgium

Belgiumban szintén 2015 óta járőröznek rendszeresen katonák a legveszélyesebbnek tartott települések, Brüsszel, Liège és Antwerpen utcáin a Vigilant Guardian művelet keretében. Bár a fegyveresek jelenléte több civil szervezetnek nem tetszett, Jan Jambon belügyminiszter kijelentette, hogy a belga kormánynak jogában áll, hogy különleges körülmények esetén bevesse a katonaságot a rendfenntartás és a biztonság érdekében. Márpedig a politikus szerint a párizsi és a verviers-i terrortámadások kimerítették a kivételes helyzet fogalmát.

Az RTBF 2016 februárjában megjelent cikkében arról ír, hogy naponta 700 katona járőrözik Brüsszel és Antwerpen utcáin, a szövetségi rendőrség munkáját segítve, 2015 novemberében a párizsi merényleteket követően pedig a Belgiumban járőröző katonák száma elérte az 1250-et, mivel négyes szintű riasztás volt érvényben.

Resolute and focused, that's how our soldiers " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@Bvr5Li contribute to Operation Vigilant Guardian! #OVG #Brussels #Bevrijding/5deLinie pic.twitter.com/hyr5uZ9prW

Ahogy számos más európai országban, úgy Belgiumban is besegített a katonaság a rendőröknek a koronavírus idején, Pieter De Crem korábbi biztonsági és belügyminiszter, valamint Philippe Goffin korábbi védelmi miniszter javaslatára a Miniszterek Tanácsa jóváhagyta a katonák folyamatos helyszíni bevetését, így lehetőséget kaptak arra, hogy szükség esetén akár 550 katona teljesítsen napi szinten szolgálatot az országban. Goffin elmondása alapján azonban a ténylegesen bevetett katonák száma ennél jóval alacsonyabb, 200 körül van, amihez hozzáadódik 100 fő tartalékos katona, akik azonnal rendelkezésre állnak szükség esetén.

A koronavírus-járvány miatt egyébként több európai országban is a hadsereg bevetése mellett döntöttek. Spanyolországban tavasszal, az első hullám alatt és most ősszel a második hullámban is kivezényelték a katonákat. Ők azt ellenőrizték, hogy mindenki betartja-e a szabályokat.

Németországban szintén a járvány első hulláma idején jelentették be, hogy 15 ezer katonát mozgósítanak, hogy részt vegyenek a járvány elleni védekezésben. Ezt a számot nemrégiben 20 ezerre emelték. Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter kijelentette, még több embert is rendelkezésre tudnak bocsátani, „még többet akarunk segíteni”.

A katonaság az egészségügyi hatóságok munkáját segíti, kórházaik bekapcsolódtak a polgári ellátásba, és segítenek az idősotthonok ellátásában. A miniszter kiemelte, a hadsereg készen áll, hogy segítsen majd az oltásban is saját mobil oltási központjaival, valamint készülnek arra is, hogy részt vesznek a vakcina szállításában.

Hasonló a helyzet az Egyesült Királyságban is. Ott Liverpoolban kezdtek tömeges tesztelésbe, és ebben segít a katonaság, mintegy kétezer katonával. A városban egyébként tíz nap alatt közel 100 ezer embert teszteltek le. Közülük 700 fő teljesen tünetmentes volt, de pozitív lett a koronavírustesztje.

Army at Anfield as Liverpool's mass testing operation expandshttps://t.co/jNqtWv50zb

Ismét bevezették a veszélyhelyzetet a koronavírus-járvány miatt Magyarországon is, és szigorú intézkedéseket hoztak. Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, amelynek betartatását a honvédség is segíti. A katonákat ezenkívül bevonják a közrend fenntartásába, illetve ahol lehetséges, az egészségügyre nehezedő teher viselésébe is.

Borítókép: Katonák járőröznek szájmaszkban Párizsban 2020 októberében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!