siker

2018.01.26. 06:59

Megszűnik a nagypénteki alkoholtilalom Írországban

Megállapodott az ír parlament csütörtökön arról, hogy véget vetnek a szigetországban szinte egy évszázada fennálló alkoholtilalomnak a húsvéti ünnepet megelőző nagypénteken.

Forrás: flickr.com

Vendéglősök és bártulajdonosok régóta küzdenek azért, hogy a parlament eltörölje azt a jogszabályt, amely még 1922-ben, az Ír Szabad Állam létrehozásakor született, s melynek értelmében a bároknak nagypénteken zárva kell tartaniuk, s az üzletek sem árulhatnak alkoholt. A vendéglátósok viszont arra panaszkodtak, hogy emiatt rengeteg bevételtől esnek el a húsvéti hosszú hétvégéken.

„A kormány úgy véli, eljött az ideje, hogy ezt a korlátozást eltöröljük. Nagyon más társadalomban élünk most, mint amikor ezt a jogszabályt elfogadták” – érvelt a dublini parlamentben David Stanton igazságügyi államtitkár.

A korlátozást eltörlő jogszabályt, melyet a felsőház egyik független tagja terjesztett a parlament elé, végül szavazás nélkül fogadta el az ír törvényhozás.

Borítókép: Temple Bar, Dublin.

Flickr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!