meglepő felfedezés

2018.04.18. 08:08

Meteoritbecsapódás hozta el a dinók aranykorát a Földön

A kutatások kiderítették: nemcsak a pusztulásukat, az elterjedésüket is meteorit okozta. Csak sok-sok millió év különbséggel.

Egy 232 millió éve bekövetkezett meteoritbecsapódás után terjedtek szét a Földön a dinoszauruszok – írják brit és olasz szakértők a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Bár ezek a szárazföldi gerincesek már a triász földtörténeti kor kezdetén, 245 millió éve is léteztek, csak 13 millió évvel később terjedtek el a bolygón. Ennek oka többek között egy szélsőséges klímaváltozás volt, amely a meteoritbecsapódással járt együtt, és befolyásolta az élet feltételeit a szárazföldön és a vízben egyaránt.

Kutatásukhoz a tudósok az észak-olaszországi Dolomitok kőzetképződményeiben megőrződött dinoszauruszlábnyomokat vizsgálták. Korábbi időszakokra utalóan csak kevés nyomra bukkantak, a később korszakban azonban gyors elterjedés jeleit találták. Argentínában és Brazíliában talált csontvázleletek pedig a dinoszauruszok robbanásszerű elterjedésére utalnak a meteoritbecsapódás utáni korban.

„Izgalmas volt látni, ahogy a lábnyomok és a csontvázak elmesélik ezt a történetet. Bámulatosan egyértelmű volt a változás, amely a dinoszauruszok nemlététől az egészen sok dinoszauruszig vezetett”

- mondta Massimo Bernardi geológus, a trentói Museo delle Scienze és a Bristoli Egyetem kutatója.

Ez alapján a dinoszauruszok korát elsősorban két meteorit határozta meg. Bár már korábban is több faj tűnt el, mint ahány új keletkezett, a dinoszauruszok uralmát végül egy 66 millió évvel ezelőtti megsemmisítő meteoritbecsapódás végleg lezárta.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!