2019

2019.01.01. 08:43

Milliók köszöntötték az újévet világszerte

A legtöbb nagyvárosban tűzijátékban is gyönyörködhettek az ünneplők, Londonban újra felcsendült a Big Ben harangjátéka.

Szingapúr, 2018. december 31. Tûzijátékok petárdái robbannak a szingapúri Marina-öbölben 2019. január 1-jén. MTI/EPA/Wallace Woon

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Wallace Woon

Londonban a becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszínekről a tizenkét perces, igen látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfélt jelző harangjátékára kezdődött.

A Big Ben és az otthonául szolgáló Erzsébet-torony jelenleg évekig tartó felújítás alatt áll, és hétköznapokon nem hallható a toronyóra ugyancsak világszerte ismert harangjátéka, de az év végi ünnepi időszakra üzembe helyezték a szerkezetet.

A tízezer tűzijáték-rakétát hagyományos módon a parlamenttel szemközti 135 méter magas óriáskerékről, a London Eye-ról és a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.

A Temze partján kijelölt és biztonsági kerítésekkel elkerített szakaszokra – immár ötödik éve – csak előzetesen megváltott jegyekkel lehetett bemenni. Ezekből százezret adtak el, és a tűzijátékra érkezőket a beléptető kapuknál biztonsági ellenőrzésnek is alávetették.

Sadiq Khan londoni polgármester a tűzijáték utáni közleményében hangsúlyozta: a brit főváros a rendezvénnyel azt is üzente világnak, hogy London erőssége a sokszínűség, a Londonban élő egymillió külföldi EU-állampolgár is londoninak számít, és bárhogy végződjék a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamata, London őket mindig szívesen látja.

A skót fővárosban, Edinburghban becslések szerint 60 ezren vettek részt a világhírű újévköszöntő utcabálon, a Hogmanay-n. Az immáron háromnapos utcabálsorozattá bővült rendezvény globális eseménynek számít, amelyre minden évben többtucatnyi országból turisták ezrei érkeznek.

A kontinens is ünnepelt

Berlinben százezrek vettek részt a városközpontban rendezett zenés szilveszteri-újévi partin, ahol az ünneplők éjfélkor hatalmas tűzijátékban gyönyörködhettek.

A rendezvény kora este kezdődött a Brandenburgi kaputól a Győzelmi oszlopig terjedő két kilométeres sugárúton, ahol mások mellett olyan énekes popzenészek léptek fel, mint DJ Bobo, Bonnie Tyler és Eagle Eye Cherry.

Az emberek már kora délután gyülekezni kezdtek, és a helyszín ellenőrzött bejáratait a rendőrségnek este fél 11 tájban le kellett zárnia az összesereglett hatalmas tömeg miatt. A rendőrök a helyszínre petárdát nem engedtek bevinni, a mulatságot közlésük szerint hajnalig semmilyen nagyobb incidens nem zavarta meg.

Párizsban is tűzijátékkal, valamint a Diadalívre vetített látványos fényshow-val dobták fel a szilveszteri mulatságot, miközben szigorú biztonsági intézkedésekkel vigyáztak az ünneplőkre a francia főváros évek óta fennálló terrorfenyegetettsége miatt.

A BFMTV televíziós csatorna helyszíni felvételeiből ítélve a franciák százezrei gyűltek össze Champs-Élysées sugárúton az újév beköszöntét megünnepelni. Ugyanoda szilveszter napjára is tüntetést jelentettek be az úgynevezett sárga mellényes mozgalom tagjai, megmozdulásuk azonban az első jelentések szerint ezúttal békésen zajlott.

A hatóságok szerint a párizsi rendezvények nyugalmára 12 ezer rendőr vigyázott, és további 6 ezer tűzoltó és mentős volt készenlétben. A beeresztő pontokon ellenőrizték az érkezők zsebeinek tartalmát, le kellett oldaniuk az övüket, és sem üvegpalackot, sem tűzijátékot vagy petárdát nem vihettek magukkal.

Más francia városokban is magas szintű ilyenkor a belügyi erők készenléte, miután szilveszter éjszakáján évről évre autók százait gyújtják fel zavargók Franciaországban.

Borítókép: Tűzijátékok petárdái robbannak a szingapúri Marina-öbölben 2019. január 1-jén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!