szomorú

2019.07.25. 17:11

Most már tudjuk, melyik a legpiszkosabb tenger Európában

Főként műanyag zacskók és palackok, élelmiszer-csomagolások, fémdobozok, halászhálók és kötelek szennyezik a vizet.

Forrás: Shutterstock

A Földközi-tenger a legszennyezettebb tenger Európában – állapította meg a francia tengerkutató intézet (Ifremer) hosszú távú tanulmánya.

A bresti székhelyű Ifremer 1994 és 2017 között végzett nagyszabású kutatásának eredményeit szerdán hozták nyilvánosságra.

Noha évről évre változik a szemét mennyisége a Földközi-tengeren, 2009 óta mégis növekedés mutatható ki, főként a műanyag zacskók és palackok, az élelmiszer-csomagolások, fémdobozok, halászhálók és kötelek szennyezik a tengert

- írták.

A 90-es években négyzetkilométerenként nagyjából 100 darab szemét lebegett a vízen. 2012 óta a szemétsűrűség már 200 darab körül mozgott, a maximumot, majdnem 300-at 2015-ben érte el – mondta Olivia Gérigny, az intézet munkatársa, a Marine Pollution Bulletin szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A műanyag a szemét több mint 60 százalékát teszi ki. A kutató szerint a növekedés oka egyrészt a műanyaggyártás fokozódása, másrészt a rendszeresebb mérések.

A kutatás két területen folyt, a Lyoni-öbölben és Korzika keleti partjainál.

A Földközi-tenger Európa legszennyezettebb tengere. Hasonló kutatás az Északi-tengeren négyzetkilométerenként évente kevesebb mint 50 darab szemetet mutatott ki

- tette hozzá Gérigny.

A szemét két helyen gyűlt össze leginkább, Marseille közelében és Korzika északkeleti partjainál.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!