jogos tulajdonos

2021.05.31. 12:10

Nácik által elrabolt festményt kaptak vissza az örökösök

Visszaadta a karlsruhei Kunsthalle művészeti múzeum Erich Heckel (1883-1970) német expresszionista festő egyik alkotását a kép korábbi zsidó tulajdonosa örököseinek, mivel a szakértők szerint nácik által eltulajdonított műről van szó.

A man views an oil painting by Erich Heckel at the 'David Bowie' exhibition at Martin-Gropius-Bau during a preview in Berlin, Germany, 18 May 2014. The show will run from 20 May till 10 August 2014. Photo: SOEREN STACHE/DPA (ATTENTION EDITORS - PHOTOS FROM THE EXHIBITION ARE ONLY ALLOWED TO BE USED EDITORIALLY FOR DIRECT AND CURRENT REPORTING WITH EXPLICIT REFERENCES TO THE EXHIBITION 'DAVID BOWIE' IN BERLIN AND ONLY UP TILL 10 AUGUST 2014!) (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: AFP / DPA / dpa Picture-Alliance

Fotó: Soeren Stache

Az 1913-ban készült Siblings (Testvérek) című képet az elmúlt héten szállították el az Egyesült Államokba – közölte a baden-württembergi művészeti minisztérium szóvivője.

Az olajfestményt a közönség a richmondi Virginiai Szépművészeti Múzeumban láthatja a továbbiakban az örökösök akarata szerint.

Korábban számos fontos nemzetközi kiállításon bemutatták már a képet, így 1952-ben a Velencei Biennálén, 1955-ben a Documentán Kasselben.

A szövetségi, állami és önkormányzati szervezetek által felállított szakértői bizottság megállapította, hogy a mű egy a nácik által üldözött ember tulajdonában volt eredetileg. A vizsgálatok szerint ő Max Fischer zsidó származású történész lehetett, aki a náci üldöztetés elől menekülve 1935-ben elhagyta Németországot, és egy évvel később az Egyesült Államokba emigrált.

A szülei által létrehozott Fischer-gyűjtemény az expresszionista művészet egyik legfontosabb német magángyűjteménye volt.

A részét képező munkák 2009 óta láthatóak a Virginiai Szépművészeti Múzeumban.

Borítókép: Erich Heckel egyik műve a David Bowie-kiállításon Berlinben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!