visszaadnák

2018.01.31. 06:08

Nácik által elrabolt műveket mutat be a párizsi Louvre

A 31 festményt abban a reményben állítják ki, hogy sikerül megtalálni egykori tulajdonosaikat.

France, Paris, area listed as World Heritage by UNESCO, Louvre museum, french paintings department, room of the Second School of Fontainebleau, presumed portrait of Gabrielle d'Estrée and her sister the duchess of Villars (circa 1594) and on the right Leda and her Nymphs by Toussaint Dubreuil

A párizsi múzeum két új kiállítótermet nyitott a festményeknek, amelyek annak a több ezer műtárgynak a részét képezik, amelyeket 1940 és 1945 között koboztak el a Franciaországot megszálló német erők.

A második világháború óta több mint 45 ezer műtárgyat adtak vissza jogos tulajdonosának, de kétezer esetében nem jelentkezett senki, köztük van a Louvre raktáraiban őrzött 296 festmény.

„Ezek a festmények nem a mi tulajdonunk. A múzeumokra a múltban gyakran úgy tekintettek, mint egyfajta ragadozókra, de a mi célunk az, hogy visszaadjuk ezeket”

- mondta el kedden Sebastien Allard, a Louvre festmény részlegének vezetője az AP amerikai hírügynökségnek.

„A műtárgyak nagy többségét zsidó családoktól zsákmányolták a második világháború idején. Az örökösök megtekinthetik ezeket a műtárgyakat, nyilatkozhatnak arról, hogy családjuk tulajdonában volt és hivatalosan kérhetik visszaszolgáltatásukat” – hangsúlyozta Allard.

Az új kiállítótermekben lévő festmények különböző korok különféle festőinek alkotásai, köztük van például Theodore Rousseau francia festő egyik híres tájképe is.

A Louvre mellet számos más franciaországi múzeumban is bemutatnak elkobzott műveket, és a francia kulturális tárca katalógust készített róluk, amely az interneten is megtekinthető, és segíti a tulajdonosokat a műtárgyak azonosításában anélkül, hogy felkeresnék a Louvre-t.

A lista Rose Valland francia művészettörténész nevét viseli, aki a második világháború idején az életét kockáztatva készített részletes feljegyzést a náci megszállók által elkobozott műkincsekről, amelynek segítségével az ellenállási mozgalom tagjainak sikerült megakadályozni, hogy a műkincseket elvigyék az országból. A háború után Valland segített Németországban megtalálni az odahurcolt műtárgyakat.

Borítókép: Egy látogató egy festményt szemlél a Louvre-ban. CHICUREL ARNAUD / HEMIS.FR / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!