súlyos környezetszennyezés

2018.04.26. 12:12

Nagytakarítás miatt bezárt a világ legszebb szigete

Túlszennyeződés miatt fél évig nem látogathatják a turisták a Fülöp-szigetek első számú üdülőparadicsomát, a Boracay-szigetet.

Policemen patrol on the beach on Philippine island of Boracay on April 26, 2018. The Philippines shuttered its most famous holiday island Boracay to tourists on April 26 for a six-month clean-up, which the government has imposed with a muscular show of its security forces.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: NOEL CELIS

Csütörtöktől nem engednek be turistákat a Manilától 315 kilométerre délre fekvő szigetre, a látogatási tilalom betartására 600 rendőr ügyel.

A „vesztegzár” fél éve alatt kitakarítják a finom, hófehér homokjáról és a kristálytiszta vizéről híres szigetet, kiküszöbölik a hiányosságokat, amelyek a súlyos elszennyeződést okozták.

A zárlatot személyesen Rodrigo Duterte, az ország elnöke rendelte el, aki megállapította, hogy a túlfejlesztés hatására a turisták körében népszerű sziget kezdett „pöcegödörré” válni.

Boracayt a Condé Nast Traveler utazási magazin tavaly a világ legszebb szigetévé választotta. Az itt működő szállodák, éttermek és egyéb vendéglátóhelyek azonban évek óta a tengerbe ürítik szennyvizüket, beleértve a fekáliát is.

A 10 négyzetkilométeres üdülőszigeten mintegy 40 ezren laknak, akiknek nagy többsége az idegenforgalomból él. Kártalanításukra a kormány közel 10 milliárd forintnak megfelelő összeget különített el, de egyelőre nem tudni, hogy a pénzt miként osztják el.

A zárlat első napján, csütörtökön munkások elkezdték szétverni a betonfalakat és egyéb építményeket a sziget főútjának kiszélesítésére, és a vendéglátóhelyek is bontóbrigádokat küldtek a fő strandot körbezáró illegális építmények lerombolására.

A környezetvédelmi hatóságok bezárással fenyegették meg azokat a szállodákat és éttermeket, amelyek nem az előírásoknak megfelelően oldják meg a szennyvíz-elvezetést.

Borítókép: Rendőrök ügyelnek a látogatási tilalom betartására

Forrás: AFP/Noel Celis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!