virágok közt veled lenni

2017.11.03. 07:23

A német államfőről neveztek el egy orchideafajtát Szingapúrban

A leírás szerint a virágot két másik orchidea keresztezéséből alkották meg. A tudományos nevén Dendrobium Frank-Walter Steinmeier egy különleges orchideafajta, amelynek virága fehér-ibolyakék-sárgás színekben pompázik.

Szingapúrban több mint fél évszázados hagyomány, hogy a délkelet-ázsiai országba látogató fontos külföldi tisztségviselőket a városállam nemzeti szimbólumának számító orchideákkal köszöntik, amelyek nevüket viselik. Ebben a megtiszteltetésben részesülhetett például néhány napja Károly walesi herceg és felesége, Camilla hercegné. Ugyanakkor a szingapúri botanikus kert egy Angela Merkelről és egy Helmut Kohlról elnevezett orchideával is büszkélkedhet.

Steinmeier, aki éppen Szingapúrt, Ausztráliát és Új-Zélandot érintő körúton van, a nevét viselő virágfajta egy példányát hazaviheti Németországba, ahol azonban az orchidea nem biztos, hogy átvészeli a telet. David Lim virágtenyésztő egy melegházat javasolt a tárolásához 25-35 Celsius-fokos hőmérséklettel és 75 százalékos páratartalommal, s emellett a virágot naponta locsolni kell, hetente egyszer pedig tápoldatot is adni kell neki. A szakember eredetileg a német zászló színeinek mintájára is kísérletezett egy fekete-piros-aranysárga orchideával, de – mint mondta – kudarcot vallott a fekete színnel.

Legkevesebb 28 ezer fajával az orchideafélék családja a Föld növény- és állatvilágának egyik legváltozatosabb tagja. A szingapúri botanikus kert – saját adatai szerint – a világon a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!