GPS

2018.08.26. 09:34

Nyomkövetőt ültetne a demenciás idősekbe egy techcég

Jövőre szeretnék megkezdeni a testhővel működtetett termék éles tesztelését.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Brian A Jackson

A technológia gyors és folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre több beteg és hozzátartozó élete válik a korábbiaknál könnyebbé. Az egyik következő nagy találmányt a Three Square Market (32M) nevű cég szeretné piacra dobni, méghozzá egy testbe ültetett, GPS-es jeladó képében – számolt be róla az Origo hírportál.

A rendkívül alacsony fogyasztású kütyü a testhőt alakítja a működéséhez szükséges árammá, így a betegek követésére képes karkötőktől eltérően nem csak levenni nem lehet, de lemerülni sem képes.

Patrick McMullan ügyvezető igazgató szerint a termék legnagyobb közönségét a demenciában szenvedő idősek jelenthetnék, hiszen a betegségük előrehaladtával folyamatosan nő az elbóklászásuk esélye.Egy bizonyos pont után a biztonságos környezet felügyelet nélküli elhagyása önveszélyes és közveszélyes lehet számukra.

A 32M által kifejlesztett nyomkövető segítségével a rokonok vagy a felügyelők percek alatt kideríthetnék az elkóborolt idősek földrajzi helyzetét.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg körülbelül 47 millió demenciában szenvedő beteg van, ráadásul az előrejelzése alapján 2030-ra a 75 milliót is elérheti a számuk.

McMullan szerint a termék éles tesztelése már jövőre megkezdődhet, már ha rábólint az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet.

Borítókép: Illusztráció

Címkék#demencia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!