egy korszak vége

2018.11.04. 11:30

Nyugdíjba vonul a Kepler űrteleszkóp

Több mint 2600 exobolygót fedezett fel és segítette a Földön kívüli életet kutatását 9,5 éves missziója során a nyugdíjba vonuló Kepler űrteleszkóp.

In this image obtained from NASA, inside the Hazardous Processing Facility at Astrotech in Titusville, Florida, NASA's Kepler spacecraft is placed on a stand for fueling on February 3, 2009. - After nine years in deep space collecting data that indicate our sky to be filled with billions of hidden planets, NASA’s Kepler space telescope has run out of fuel needed for further science operations. NASA has decided on October 30, 2018, to retire the spacecraft within its current, safe orbit, away from Earth. Kepler leaves a legacy of more than 2,600 planet discoveries from outside our solar system, many of which could be promising places for life. (Photo by Tim Jacobs / NASA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA/Tim Jacobs" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

A NASA amerikai űrhivatal közlése szerint a Johannes Kepler (1571-1630) asztronómusról elnevezett, 2009-ben Föld-körüli pályára állított űrteleszkópot „nyugállományba” küldik, ugyanis a várakozásoknak megfelelően elfogyott az üzemanyaga, s ezért már nem tud adatokat küldeni, vagy fogadni.

Jelenleg a Földtől 156 millió kilométer távolságban kering a Nap körül,

majd egyre távolabb kerül, amikor a misszió mérnökei kikapcsolják rádióadóit.

A teleszkóp feltárta a Tejútrendszert lakó bolygók sokszínűségét, felfedezései azt sugallják, hogy a távoli csillagrendszerekben bolygók milliárdjai létezhetnek. A Kepler segített felfedezni az első, a Naprendszeren kívüli ismert holdat.

Az elmúlt két évtizedben dokumentált 3800 exobolygó, vagyis Naprendszeren kívüli bolygó közül 2600-at a Kepler fedezett fel.

Charlie Sobeck, a NASA kaliforniai Ames Kutatóközpontjának rendszermérnöke a Kepler „nyugdíjaztatásáról” elmondta: „Bár ez lehetne egy szomorú esemény is, semmi esetre sem vagyunk elégedetlenek ennek a csodálatos gépnek a teljesítményével. A Kepler 9,5 éven át tartó útja több mint kétszer hosszabb volt a tervezettnél”.

Az űrteleszkópot 2009. március 6-án indították útnak,

hogy kiderítse, ritkák, vagy gyakoriak-e a Földhöz hasonló, az élet lehetőségét rejtő bolygók. A küldetése alatt többször léptek fel műszaki nehézségek, 2013 óta a Kepler már csak korlátozott üzemmódban működött.

„Alapvetően a Kepler indította el az emberiséget a kozmosz felfedezésének útján”

- hangoztatta William Borucki kutató.

A Kepler által gyűjtött adatok segítségével új módszert dolgoztak ki annak megállapítására, hogy egy bolygó felszíne szilárd, mint a Földé és a Marsé, vagy gáz halmazállapotú, mint a Jupiter és a Szaturnusz.

A Kepler utódját áprilisban indították útjára. A NASA arra számít, hogy több ezernyi, korábban ismeretlen világot tár fel a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite),

amely – ahogyan azt korábban a Kepler is tette -, az úgynevezett tranzitmódszerrel vizsgálja az egész égboltot. A fedélzetén működő detektorok a csillagok fényességét mérik, és azt az átmeneti elhalványodást keresik, ami akkor következik be, amikor a csillag körül keringő bolygó éppen a csillag előtt halad át.

Borítókép: A Kepler indulása előtti utolsó simítások a NASA-nál még 2009-ben

AFP / NASA / Tim Jacobs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!