VIP-vendég

2017.12.18. 15:09

Olyan népszerű a kispanda, hogy sorsoláson döntik el, ki nézheti meg

Keddtől a nagyközönség is láthatja a tokiói állatkert nyáron született pandáját, Hsziang Hsziangot, vagyis Kellemes Illatot.

Baby panda Xiang Xiang plays at its enclosure during a press preview at Ueno Zoo in Tokyo on December 18, 2017. The baby panda born six months ago in Japan made its debut before the cameras on December 18, a day before a doting public gets an eagerly-awaited glimpse of the cuddly animal. / AFP PHOTO / POOL / Yoshikazu TSUNO

Az Ueno Állatkertben fél éve született kispandát elsőként válogatott előkelőségek egy 130 fős csoportjának, köztük a tokiói kormányzónak és a kínai nagykövet feleségének mutattak be hétfőn. A VIP-személyek – és néhány szerencsés gyerek -, akik elsőként láthatták a kispandát, lelkendezve beszéltek az „energiával teli” állatról, amelyet láttak egyebek közt fára mászni és szájában bambusszal.

A június 12-én világra jött nőstény, Hsziang Hsziang három évtizede az első olyan, Tokióban született óriáspanda, amely életben is maradt. A kölyök, amely születésekor, 147 grammosan elfért egy tenyéren, azóta 12 kilósra nőtt, és már egészen „panda-formájú”, hiszen kialakultak a jellegzetes, csak a pandákra jellemző ismertetőjegyei, például a szemei körüli foltok.

Testvére tüdőgyulladásban elpusztult

A pandakölyök öt évvel azután született, hogy 11 éves mamája, Sin Sin és annak párja, Zsi Zsi előző bocsát párnaposan halva találták. Annak idején az egész ország ünnepelte a ritka eseményt, a természetes módon fogant kölyök azonban hat nap után tüdőgyulladásban elpusztult.

Sin Sin és Zsi Zsi a közönség állandó kedvence azóta, hogy 2011 februárjában Kínából Tokióba érkeztek. A pandapár akkor némi vigaszt nyújtott a japán közvéleménynek az előző hónap pusztító földrengése után.

Stresszt okoz a látogatás

Az újabb kispanda nevét, amely kellemes illatot jelent, a lakosság által javasolt 322 ezer név közül választották ki.

Hogy megóvják az állatot a túl nagy stressztől, erősen korlátozzák a látogathatóságot. Hsziang Hsziang naponta csak 2 és fél órán át „fogad látogatókat”:

naponta legfeljebb 2000, sorsoláson kiválasztott ember nézheti meg, a látogatók 400 ötfős csoportban mehetnek oda hozzá, és mindenki csak 1-2 percig nézheti.

Az állatkert közlése szerint eddig 247 ezren regisztráltak a bocs megtekintésére, a hosszabban várakozni kényszerülők egyelőre videokamerán keresztül nézhetik meg a csintalan jövevényt.

A tokiói állatkertben legutóbb 1988-ban született olyan óriáspanda, amely legalább olyan hosszú ideig életben maradt, mint Hsziang Hsziang. Amikor 29 éve a Jü Jü nevű hathónapos nőstényt először bemutatták a nagyközönségnek, 12 ezer látogató özönlötte el az állatkertet.

Egy japán közgazdász számításai szerint Hsziang Hsziang 66 milliárd forintnak megfelelő hasznot hozhat a helyi gazdaságnak.

Borítókép: Hsziang Hsziang kifutójában játszik, AFP PHOTO / POOL / Yoshikazu TSUNO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!