Űrbéli krónikák

2017.08.15. 19:58

Öntől is várja az üzenetet a NASA

A Voyager-ikrek egy-egy arannyal bevont lemezt visznek magukkal. A korong címe A Föld hangjai.

A nagyközönség bevonásával küld rövid üzenetet a negyven évvel ezelőtt útnak indított Voyager-1 űrszondának az amerikai űrkutatási hivatal, azaz a NASA.

A NASA a Twitteren, az Instagramon, a Facebookon és az egyéb közösségi platformokon várja a legfeljebb hatvan karakterből álló rövid üzeneteket.

Az űrkutatási hivatal a pasadenai Jet Propulsion Laboratórium munkatársaival, valamint a Voyager-csapat tagjaival közösen fogja kiválogatni azokat javaslatokat, amelyekből aztán a nagyközönség választja ki a győztes üzenetet szeptember 5-én.

A Voyager-1 1977. szeptember 5-én indult útnak, testvére, a Voyager-2 két héttel korábban.

Az „ikrek” tudományos célja a Naprendszer külső bolygóinak – a Jupiternek, a Szaturnusznak, az Uránusznak és a Neptunusznak – a megfigyelése volt. Eredeti küldetésüket 1989-ben befejezték, de azóta is száguldanak tovább.

A Voyager-1 az első olyan ember építette szerkezet, amely elhagyta a Naprendszert és átlépett a csillagközi térbe. A Voyager-1 jelenleg csaknem 13 milliárd mérföldre, testvére körülbelül 11 milliárd mérföldre jár a Földtől.

Arra a legkevésbé sem valószínű esetre, ha idegen civilizációk találkoznának a földi hírvivővel, a Voyager-ikrek egy-egy arannyal bevont lemezt visznek magukkal. A korong címe A Föld hangjai. A lemezhez lemezjátszót, ahhoz pedig használati utasítást is mellékelt a NASA 1977-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!