állatszeretet

2018.01.25. 13:43

Összeégett macikat gyógyítottak Amerikában

Kalifornia történetének legnagyobb erdő- és bozóttüzében égett meg az a két medve és egy pumakölyök, amelyeken alternatív gyógymódokkal segítettek.

A Kaliforniai Egyetem állatorvosai a Los Padres nemzeti parkerdőben találtak a két felnőtt medvére – egyikük vemhes -, valamint az öt hónapos pumakölyökre. Mindegyik vadnak a mancsa égett össze, a medvékén harmadfokúak voltak a sérülések – mondta Jamie Peyton állatorvos.

A fájdalomcsillapítás mind a vad, mind gondozója számára problémát jelent, ha a páciens fogai és karmai élesek. Minden kötéscserénél vagy más kezelésnél a biztonság kedvéért el kell altatni az állatokat.

„Az altatás nagyon megviseli őket, nem lehet minden nap megtenni velük. Ha viszont az ételükbe tesszük a fájdalomcsillapítót, nem biztos, hogy meg is eszik”

- magyarázta Peyton. Az állatorvosok ezért bevetették az akupunktúrát, a kiropraktikát és a hideg lézert is.

„Csak akkor éltünk ezekkel az alternatív eszközökkel, ha a medvék és a puma már érzéstelenítő hatása alatt volt a kötéscsere vagy más kezelés idejére”

- mondta Peyton.

A leghatásosabb alternatív eszköznek azonban az bizonyult, amikor a megégett mancsokra halbőrt varrtak, majd rizspapírba, kukoricahéjba tekerték. Az állatorvosok olvasták, hogy Brazíliában embereket gyógyítottak úgy, hogy tilápiabőrt helyeztek a megégett felületre fájdalomcsillapításul és a gyógyulás elősegítésére.

A szokásos textilkötés azért nem jó megoldás, mert eltömheti az állatok beleit, ha lerágcsálják, ami gyakran megesik. A kis pumakölyök álladóan le is rágta a kötést, hogy megehesse a halat.

Többhetes kezelés után a vadvédelmi szakemberek múlt héten visszaengedték a két medvét az erdőbe. A puma elengedését erre a hétre tervezik.

Az állatorvosok szerint a halbőrös kezelés hatékonyságát további teszteken kellene bizonyítani.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!