évfordulós kilövés

2019.07.21. 07:35

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással az orosz űrkabin

Sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással vasárnap nulla óra 48 perckor az első Holdra szállás 50. évfordulója tiszteletéből feljuttatott orosz űrkabin.

Bajkonur, 2019. július 20. Fotóriporterek fényképezik a Szojuz MSz-13 ûrhajó fellövését a kazahsztáni Bajkonur orosz ûrközpontjában 2019. július 20-án. Az ûrhajóval a 60-61-es expedíció tagjai, Andrew Morgan, a NASA amerikai, Luca Parmitano, az ESA olasz és Alekszandr Szkvorcov, a Roszkozmosz orosz ûrhajósa utaznak a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Jurij Kocsetkov

Az utazás igen gyors volt: a bajkonuri űrközpontból mindössze hat óra 20 percbe telt célhoz érni. A Szojuz kabin három űrhajóst vitt az állomásra, egy amerikait, egy oroszt és egy olaszt, hogy csatlakozzanak a március óta fent levő orosz és két amerikai kollégájukhoz.

Előzmények

Sikeres bajkonúri kilövés után Föld körüli pályára állt szombaton, pontosan ötven évvel az első sikeres Holdra szállás után Szojuz MSZ-13 orosz űrhajó, három űrhajóssal a fedélzetén – közölte a a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

Az ISS-en jelenleg háromfős csapat teljesít szolgálatot, Nick Hague és Christina Koch amerikai és Alekszej Ovcsinin orosz űrhajósok, hozzájuk csatlakozik várhatóan néhány órán belül az amerikai Andrew Morgan, az orosz Alekszandr Szkvorcov és az olasz Luca Parmitano. Szkvorcovnak ez a harmadik, Parmitanónak pedig a második űrutazása, Morgannek ez az első útja.

Ötven évvel ezelőtt, 1969 július 20-án szállt először ember a Holdra.

Borítókép: Fotóriporterek fényképezik a Szojuz MSz-13 űrhajó fellövését a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontjában 2019. július 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!