népszerűség

2018.03.29. 21:01

Ötmilliomodik látogatóját fogadta Ötzi, a gleccsermúmia

Az ötezer éves kőkorszaki ember maradványait 1998 óta tekintheti meg a nagyközönség a Dél-Tiroli Régészeti Múzeumban.

TO GO WITH AFP STORY BY PIERRE FEUILLY The mummy of an iceman named Otzi, discovered on 1991 in the Italian Schnal Valley glacier, is displayed at the Archaeological Museum of Bolzano on February 28, 2011 during an official presentation of the reconstrution. Visitors will get to see Iceman Oetzi under a new light starting on March 1 at the South Tyrol Museum of Archaeology in Bolzano, which celebrates the 20th anniversary of the mummy's discovery. Based on three-dimensional images of the mummy's skeleton as well as the latest forensic technology, a new model of the living Oetzi has been created by Dutch experts Alfons and Adrie Kennis. AFP PHOTO / Andrea Solero / AFP PHOTO / Andrea Solero

A tartomány csütörtöki közlése szerint egy lindaui család váltotta meg az ötmilliomodik belépőjegyet a múzeumba, mely szerdán ünnepelte fennállása 20. évfordulóját.

1998. március 28-án az intézmény egy Dél-Tirol történelmét bemutató állandó kiállítással kezdte meg működését.

Ötzi, az 1991. szeptember 19-én megtalált múmia kezdetektől fogva hatalmas érdeklődésre tart számot. Évente több mint 260 ezer látogató érkezik a régészeti múzeumba, hogy láthassa a kőkorszaki ember remek állapotban megőrződött maradványait.

„Megtalálása után csaknem három évtizeddel is töretlen a jégbe zárt ember sugárzó ereje. Ötzi a kulcs, amely az emberiség múltjához vezető ajtót nyitja”

- fogalmazott Florian Mussner, a műemlékvédelemért és múzeumokért felelős tartományi biztos.

A kora rézkorban élt vadász gleccserjégbe fagyott tetemét Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi Alpokban, 3210 méteres magasságban fedezte fel egy német házaspár.

A gleccsermúmia a világ legrégebbi, teljesen épségben megmaradt emberi holtteste.

Az időszámítás előtti 3. századtól 1750-ig viszonylag enyhe időjárás uralkodott a térségben. A gleccserek időnként visszahúzódtak, így az emberek át tudták szelni nyáron a magashegységek hágóit. A világhírű gleccsermúmia, Ötzi több mint 5200 éve élt.

Borítókép: AFP PHOTO / Andrea Solero

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!