Veszélyes és rémisztő

2018.06.13. 08:30

Pszichopata mesterséges intelligenciát fejlesztettek amerikai kutatók

Mindenhol gyilkosságot és halálesetet lát az első "pszichopata" mesterséges intelligencia, amelyet amerikai kutatók alkottak meg. 

Az Albert Hitchcock Psycho című filmjének főszereplője, Norman Bates után Normannak keresztelt algoritmussal a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói a mesterséges intelligencia veszélyeire igyekeznek felhívni a figyelmet. Norman ugyanis arra példa, mi történik, ha egyoldalú információkkal látnak el mesterséges intelligenciát.

A kísérlet során a szakértők kizárólag olyan tartalmakat tápláltak a mesterséges intelligenciába, amelyek haldokló emberekről szólnak. A tartalmak a Reddit közösségi portálról származtak. Ezután Normannak a pszichodiagnosztika során használt Rorschach-teszthez hasonlatos tintapacaképeket mutattak. A pszichopata Norman válaszait összehasonlították egy „normális” mesterséges intelligenciáéval.

Az eredmények félelmet keltőek voltak. Miközben az „egészséges” algoritmus a képen „szorosan egymás mellett álló embereket” látott, Norman egy ablakon kiugró férfit. Egy másik tintapacában a mesterséges intelligencia egy személyt látott esernyővel, Norman egy „férfit, akit kiabáló felesége előtt lőnek le”. A pszichopata algoritmus embereket vélt látni, akiket áramütés öl meg és akiket elütnek, miközben a másik mesterséges intelligencia madarakat, repülőgépet és esküvői tortát figyelt meg a képeken.

A gépi tanulás során az adatok, amelyeket a gépekbe táplálnak, központi jelentőségűek, „jelentősen megváltoztathatják a viselkedését” – foglalták össze eredményeiket a tudósok, akik azt mondták, céljuk, hogy felhívják a figyelmet a mesterséges intelligencia veszélyeire.

Ha egy algoritmust igazságtalannak vagy elfogultnak tartanak, a tettes sokszor nem a mesterséges intelligencia maga, hanem az adatok, amelyeket betápláltak – magyarázták az MIT kutatói.

A tudósok internetes oldalukon bemutatják Norman válaszait, és arra kérik az érdeklődőket, ők is válaszoljanak a kérdésekre, így segítve Norman megjavítását.

Borítókép: norman-ai.mit.edu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!