Bizarr eset

2021.11.13. 10:33

Rejtélyes csontvázakra bukkantak az ókori palotában (videó)

Török régészek hét ősi csontvázat találtak az egyik legrégebbi bizánci kori építmény, az ókori Boukoleon-palota restaurálásakor Isztambulban – közölték helyi tisztviselők kedden.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szétszórt maradványok arra utalnak, hogy hirtelen következtek be a halálesetek, és ahol a csontokat találták, valószínűleg tömlöc lehetett

– írta egy Twitter-üzenetben Mahir Polat, Isztambul önkormányzatának illetékese.

A szakértők szerint a több mint ezeréves csontmaradványok azonosítása izgalmas régészeti rejtély elé állítja a kutatókat.

?

Az év elején az isztambuli kulturális örökség megőrzésével foglalkozó hivatal régészeti helyreállítási projektet indított az 1600 éves, súlyosan megrongálódott palotában. Ásatások is kezdődtek, hogy feltárják a palota föld alá temetett részeit. Szeptemberben egy ősi szökőkútra bukkantak a régészek a munkálatok közben.

A palotát a Márvány-tenger partján építtette II. Teodóziusz császár (408-450), majd egyes részeit Teofilosz császár (829-842) idején bővítették. A restaurálás befejezése után a palota és környéke szabadtéri múzeummá és idegenforgalmi látványossággá válik.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!