emberre is veszélyes lehet

2018.12.02. 18:49

Rengeteg víziló életét követelte a rettegett kór

Csaknem 30 állat halálát okozhatta a betegség.

Valószínű, hogy lépfene okozta 28 víziló pusztulását egy malawi nemzeti parkban a tesztek első eredményei alapján – közölte a malawi természetvédelmi minisztérium.

A minisztérium november végén közölte a helyi lapokkal, hogy 28 víziló elpusztult a Liwonde Nemzeti Parkban, a Shire folyóban, tetemeikből mintákat vettek, melyeket malawi és külföldi laboroknak küldtek vizsgálatra, hogy a halál okát megállapítsák.

Noha a lépfene (antrax) főként állatokra veszélyes, Brighton Kumchedwa miniszter figyelmeztette az embereket, hogy legyenek nagyon óvatosak, fertőzött vadakról vagy háziállatokról emberre is átterjedhet a betegség.

A megelőzés érdekében megtiltottuk a bozóthúsnak nevezett afrikai vadhús fogyasztását az ország déli részén, mivel más állatok között is lehetnek fertőzöttek

– mondta Kumchedwa.

A Malawi déli részén elterülő Liwonde Nemzeti Parkban mintegy 1900 víziló él, soha még ennyi nem pusztult el fertőzésben.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!