akkora, mint egy pénzérme

2018.09.04. 13:10

Ritka pókteknős született a hannoveri állatkertben

A súlyosan veszélyeztetett faj a kihalás szélén áll.

27.08.2018, Lower Saxony, Hanover: A young Madagascan spider turtle lies on the hand of the zoo keeper in Hanover. The rare turtle hatched from its egg in August at Hanover Zoo. In the wild, animals are threatened with extinction. Photo: Peter Steffen/dpa

A hüllő (Pyxis arachnoides) Madagaszkáron honos, természetben a kihalás fenyegeti. Olívazöld bőre, különleges, sötétbarna-fekete alapon sárgás pókháló-mintázatú páncélja miatt nagy a kereslet a ritka faj példányai iránt, Európába csempészek hurcolják be és orgazdák árusítják.

A hannoveri állatkert pókteknőseinek kétharmada Bécsből származik, ott foglaltak le egy nagyobb illegális szállítmányt 2003-ban – mondta Carsten Heinss, az állatok gondozója. Németországban a hannoverin kívül csak a berlini állatkertben élnek pókteknősök.

Egy nőstény évente csak egy tojást rak. Az inkubátorban keltetett kisteknős 13 grammos, akkora, mint egy kéteurós pénzérme.

Borítókép: Az aprócska teknős alig nagyobb, mint egy kéteurós pénzérme

Peter Steffen/dpa/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!