mesterséges intelligencia

2021.06.16. 13:00

Robot ismétli meg a Mayflower vitorlás atlanti-óceáni átkelését

Kihajózott kedd hajnalban az angliai Plymouthból a Mayflower nevű robothajó, amely legénység és utasok nélkül fogja átszelni az Atlanti-óceánt, hogy végighajózzon a 401 évvel ezelőtt Angliából Amerikába útnak indult szintén Mayflower nevű vitorlás útvonalán.

IBM computer scientist Rosie Lickorish takes a photograph of the Mayflower 400 autonomous trimaran during a sea trial in Plymouth, south west England on April 27, 2021. - The "Mayflower 400", the world's first intelligent ship, bobs gently in a light swell as it stops its engines in Plymouth Bay, southwest England, before self-activating a hydrophone designed to listen to whales. The 50-foot (15-metre) trimaran, which weighs 9 tons and navigates with complete autonomy, is preparing for a trans-Atlantic voyage. The autonomous ship is scheduled to embark on May 15 if weather is favourable and permission is granted by British authorities. The journey to Plymouth Massachusetts -- the same voyage made by pilgrims on the original "Mayflower" in 1620 as they sought a new life in America -- will take three weeks. (Photo by BEN STANSALL / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY Anna CUENCA

Forrás: AFP

Fotó: Ben Stansall

A modern Mayflowert mesterséges intelligencia navigálja Atlanti-óceáni átkelésén, amely három hetet vesz igénybe egy olyan projekt keretében, amelynek célja a tengeri kutatások forradalmasítása.

Az IBM és a connecticuti Promare nevű tengerkutató vállalat együttműködéséből létrejött különleges jármű tengeri útján adatokat gyűjt az óceánról, a tengeri életről és a műanyagszennyezésről is.

A robothajót az észak-lengyelországi Gdanskban tervezték és építették. Az ultramodern trimarán alumíniumvázas, akkumulátorát napelemek működtetik, de felszerelték egy tartalék dízel generátorral is. Képes lesz olyan óceáni térségeket is feltárni, ahová túl veszélyes ember számára eljutni.

A hajót robot irányítja, amelyet az IBM által kidolgozott mesterséges intelligenciával készítettek fel az útra,

több millió tengerészeti felvétel alapján. Maximális sebessége 10 csomó, azaz 20 kilométer óránként.

Felszerelték radarokkal, kamerákkal, GPS-szel és lidarral, és az egyéves kényszerpihenő alatt kapott egy elektromos „nyelvet” is, amely azonnal képes elemezni az óceán vizének összetételét – mondta Jonathan Batty, az IBM szóvivője. A hajó útját, helyzetét és tudományos kutatásait ITT lehet követni.

A Mayflower útja

Az eredeti, 30 méter hosszú, háromárbocos Mayflower 1620. szeptember 16-án futott ki az angliai Plymouth kikötőjéből fedélzetén 102 utassal, akik az Újvilágban akartak szerencsét próbálni. A majdnem két hónapig tartó, viszontagságokkal teli út végén a hajó Cape Codnál kötött ki, ahol a következő év tavaszán létrehozták Plymouth kolóniát. Az utasok számítanak az Amerikai Egyesült Államok első honfoglalóinak. A hajó utasainak leszármazottai napjainkig fontos szerepet játszanak az ország életében.

A modern Mayflower útját a 400. évfordulóra tervezték, ám a koronavírus-járvány meghiúsította azt.

Borítókép: A Mayflower 400 robothajó indulás előtti tengeri próbaútján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!