sok a turista

2018.12.10. 14:32

Rohamosan romlik a pakisztáni 2400 éves buddhista műemlék

Valószínűleg Nagy Sándor is többször járt itt.

This photo taken on April 26, 2018 shows Italian archaeologist Luca Maria Olivieri (L) speaking with Pakistani historian Parvesh Shaheen (C) next to the seventh-century rock sculpture of a seated Buddha carved into a mountain in Jahanabad town in the northwestern Swat Valley of Pakistan, following a restoration process conducted by Italian archaeologists after the Taliban defaced it in 2007. - The Buddha of Swat, carved on a cliff in the seventh century, was dynamited by the Pakistani Taliban in 2007. Now it has been restored, a powerful symbol of tolerance in the traumatised Pakistani valley. (Photo by ABDUL MAJEED / AFP) / TO GO WITH Pakistan-archaeology-Buddha-Swat,FEATURE by Amelie Herenstein

Forrás: AFP

Fotó: Abdul Majeed

Talán nem ez a legnépszerűbb turistacélpont Pakisztánban, de hetente több száz érdeklődő keresi fel a Shah Allah Ditta melletti barlangokat, amik azonban szemmel láthatólag azonnali értékmegőrzésre és felújításra szorulnak írja a BuddhaFm.

A helyiek Szádhu ka Bagh néven ismerik a barlangrendszert, ami a Himalája lábainál, egy híres dervis, Shah Allah Ditta sírkamrájának közelében található. A terület a Taxilát Gandhárával összekötő úton helyezkedik el; valószínűleg Nagy Sándor is többször járt itt. A barlangokban még hévíz is található, melyet a helyiek évszázadok óta használnak a gyógyerejük miatt.

Fotó: buddhafm.hu

A barlangokban 2400 éves buddhista festmények és a VIII. századból származó ereklyék találhatóak. Régészek szerint a barlangokat, valamint a hozzájuk tartozó természetes teraszokat meditációs elvonulások céljára használták buddhista szerzetesek, hindu szádhuk és később muszlim aszkéták.

Az ősi festmények, valamint az oda vezető út megsínylette az évezredeket és a turisták lépteit.

Júniusban 27 000 Dollárnyi támogatást ítélt meg a pakisztáni kormány a terület restaurálására, valamint turisztikai vonzerejének növelésére.

Egy rövid dokumentumfilm is készült a környékről, amit a nyelv megértése nélkül is megéri megnézni:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=ZMRd_outW2s

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!