rakománnyal volt tele

2019.06.27. 16:54

Római kori hajóroncsot fedeztek fel Ciprus partjainál

Bor és olaj tárolására használt amforákat találtak rajta, melyek a kalózairól hírhedt ókori tartomány, Kilikia, valamint a mai Szíria területéről származnak.

Forrás: Shutterstock

A földközi-tengeri szigetország régiségügyi minisztériuma közleménye szerint a roncsot Ciprus délkeleti partjainál, a turisták körében népszerű Protarasz szomszédságában fedezték fel.

„Ez az első érintetlen római kori hajóroncs, amelyet felfedeztek Cipruson, és amelynek tanulmányozása várhatóan új információkkal fog szolgálni a térség és a Földközi-tenger keleti medencéjének többi római tartománya közti tengeri kereskedelem kiterjedtségéről és mértékéről” – írta a minisztérium.

A hullámsírt a Ciprusi Egyetem régészeti kutatócsoportjának önkéntes búvárai fedezték fel. A helyszín dokumentációjával és megóvásával kapcsolatos munkálatok már megkezdődtek. A roncs előzetes vizsgálatára hamarosan sor kerül.

A Ciprus körüli vizekben több jelentős régészeti felfedezés is született. Az ország déli partjainál fekvő Mazotosz közelében tárták fel egy i. e. 4. század közepén elsüllyedt hajó roncsát, amelyet a régió egyik legjobb állapotban lévő régészeti kincseként tartanak számon.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!