kevés a szerv

2019.05.02. 18:10

Sertésben növesztenének emberi szerveket transzplantációhoz

A Tokiói Egyetem kutatói egy éven belül megkezdhetik azt a Japánban úttörőnek számító sejtkísérletet, amelynek keretében sertésekben fognak emberi hasnyálmirigyet növeszteni transzplantációs célokra.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Sonsedska Yuliia

A projektet vezető Nakaucsi Hiromicu professzor elmondta, kollégáival azt remélik, hogy tíz éven belül már az olyan betegségek kezelésében is használható lesz a sertésben növesztett emberi hasnyálmirigy, mint a súlyos diabétesz.

Nakaucsi és kollégái embertől származó, úgynevezett indukált pluripotens őssejteket (iPS) – ezekből bármilyen emberi szerv kifejlődhet – fognak beinjekciózni egy sertésembrióba, amelyet korábban úgy „módosítottak genetikailag”, hogy ne alakuljon ki benne hasnyálmirigy. A cél, hogy a humán őssejtek kihasználják a „genetikai hiányt” és emberi hasnyálmirigy alakuljon ki belőlük.

Az embriót egy kocába fogják beültetni a kutatók, majd később megszakítják a vemhességet, hogy a kialakult szövetet eltávolítsák és megvizsgálják.

A japán kormány a közelmúltban engedélyezte az ember és állat genetikai állományát ötvöző embriók létrehozását, hogy segítsen enyhíteni az átültetésre alkalmas szervek hiányán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!