tökös tekések

2017.08.23. 16:11

Sovinizmusa miatt dőlhet romba a tekeklub

Továbbra sem kíván nőket látni soraiban a világ minden bizonnyal legrégebbi gyeptekeklubja, az angliai Chesterfield Bowling Club, amelynek történetét egyes források 1294-ig, néhányan azonban még régebbre, a 12. századig vezetik vissza.

Forrás: flickr.com

Erről a derbyshire-i egyesület egyik korábbi tagja tájékoztatta a brit sajtót. A neve elhallgatását kérő férfi elmondta, hogy a „soviniszta hozzáállás” miatt lépett ki a klubból. Pedig a patinás egyletnek a pénze fogyóban, a tagsága pedig elöregedőben van, a nők csatlakozása révén azonban biztosítani lehetne a jövőjét – tette hozzá. Javaslatot is tett erre, de lehurrogták. „Azt mondogatják, ebben a klubban mindig is csak férfiak voltak, nőknek nincsen helyük” – fogalmazott a Derbyshire Times című lap szerint.

A tagság hozzávetőleg 50 főt számlál.

Nemrég azért szavazásra bocsátották a kérdést az egyik ülésükön, de a játékosok kétharmada elutasította a nők felvételét. A klub igen jutányos összegért, évi kétezer fontért bérli a chesterfieldi önkormányzattól a belvárosi gyepet, amelyen játszanak, és ez a névtelenül nyilatkozó egykori tag szerint azt jelenti, hogy az adófizetők olyan szervezetet támogatnak, amelynek tagsági politikája nyíltan diszkriminatív.

A gyeptekeklub egyik képviselője hangsúlyozta, hogy hagyományosan csak férfiak tartoztak soraiba. „A nők tagságának kérdését nemrég megvitattuk, és a játékosok megfelelőnek tartották a jelenlegi helyzetet” – mondta, egyúttal cáfolta az anyagi nehézségekről szóló híreket, mint ahogy azt is, hogy nőellenesek.

A klub jelezte, a szavazás eredménye ellenére nem zárja ki, hogy a jövőben nőket is felvegyen, még nem tettek pontot az ügy végére, visszatérnek rá.

Azzal a sajtónak kitálaló forrás is egyetértett, hogy az egyesület nem szexista, egyszerűen csak maradi. „Egyesek nagyon régimódiak közülük, 20-30-40 éve tagok, nem akarnak változásokat. Néhányan halálra rémültek attól, hogy esetleg nők is csatlakozhatnak” – panaszolta.

Megjegyezte azt is, hogy a maga 66 évével ő a suhancok közé tartozott, a legtöbben a hetvenes és a nyolcvanas, de vannak páran, akik a kilencvenes éveiket tapossák. Ő egyébiránt most már egy olyan egyesületben hódol gyeptekeszenvedélyének, amelyben nők is vannak. „Minden alkalommal legyőznek, de egyáltalán nem bánom” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!