egy mezőn ásták ki

2019.11.23. 11:00

Súlyos börtönbüntetést kaptak, amiért eldugták a kincseket

Egy brit bíróság nyolc és fél, illetve 10 év börtönre ítélt két kincsvadászt, akik felbecsülhetetlen értékű viking kincset tüntettek el.

Forrás: Shutterstock

Az 51 éves Layton Davies és a 38 éves George Powell ellen az volt a vád, hogy a törvényt megsértve

nem jelentették be a 2015 júniusában kiásott 1100 éves kincset.

Az angol-walesi határ közelében fekvő Worcester bírósága úgy ítélte meg, hogy a két férfi nemcsak a parcella tulajdonosát csapta be, ahol a kincset kiásták, hanem a „nagyközönséget” is, megfosztva őt „a nemzet tulajdonában lévő kincstől”.

A többségükben angolszász, de viking sírhelyre jellemző kincseket a nyugat-angliai Herefordshire megyében egy mezőn ásták ki.

A legértékesebb tárgyak között volt egy 9. századi aranygyűrű, egy ezüstrúd, egy 5. századi kristály függő és több mint 300 érme, amelyek közül több a 9. században uralkodó Nagy Alfréd wessexi király idejéből származik.

Öt érme értéke egyenként akár az 50 ezer fontot (19,5 millió forint) is elérheti.

Igen ritka, úgynevezett „kétcsászáros penny”-ről van szó, amelyen Nagy Alfréd és egy másik angolszáz királyság, Mercia uralkodója, II. Ceolwulf képmása látható.

A bíróság sajnálatát fejezte ki, amiért mindössze 31 érmét sikerült megtalálni, holott a felfedezéskor készített, a rendőrség által a gyanúsítottak telefonjából kinyert fotókon jóval nagyobb zsákmány volt látható.

Az eddig visszaszerzett – jelenleg a londoni British Museumban őrzött – kincs becsült értéke 581 ezer font (227,6 millió forint). A többi, „feltehetően egy, vagy több helyen elrejtett” tárgy az ügyész szerint fontmilliókat érhet.

„Ez egy nagyon szokatlan és fontos felfedezés, tekintettel arra, amit a leletek az adott korról elárulnak”

- mondta Gareth Williams, a British Museum középkori érmékkel és viking gyűjteményekkel foglalkozó restaurátora.

Williams elmondta, hogy a „kétcsászáros pennyk” segítségével újabb információkhoz jutottak az Egyesült Királyság egyesítési folyamatáról, az érmék ugyanis a két király között eddig ismeretlen szövetségre utalnak.

„Az ilyen leletek a nemzeti örökséghez tartoznak”

- hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve, hogy a brit rendszer az egyik legbőkezűbb a világon a kincsvadászokkal, amennyiben betartják a törvényt.

Két másik férfit tettestársként talált a bíróság bűnösnek a kincs elrejtésében. Egyiküket öt év börtönre ítélték, a másik felett később mondanak ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!